Ibiza

Swipe

Geschiedenis

Prehistorie

Men neemt aan dat de eerste bewoners van de Balearen rond het jaar 4000 voor Chr. op de eilandengroep arriveerden, dat wil zeggen midden in het jonge steentijdperk. Het is het tijdvak waarin het klimaat warmer werd. In tegenstelling met Mallorca en Menorca heeft men op Ibiza veel voorwerpen uit de prehistorie gevonden, waaronder prehistorische gedenktekens, zoals de rotsschilderingen in de grot des Vi (pintures rupestres de sa Cova des Vi) op Ibiza. Ongeveer 2000 jaar later ontwikkelde zich op de eilanden de pre-Talayotische cultuur. De toenmalige bewoners van de eilanden woonden in grotten en holen. Leven en dood stonden dicht bij elkaar en dus werden de grotten ook gebruikt om de overledenen in te begraven. Door de mens bewerkte stenen, fossiele botten van zoogdieren en de gevonden kampplaatsen en grafholen vertellen het verhaal van hun leven. Tussen 1500 en 1300 voor Chr. bouwden de eilandbewoners zogenoemde navetas, stenen gebouwen met dikke muren die men aanlegde in de vorm van een hoefijzer. Deze dikke muren hadden geen defensieve betekenis, integendeel, er zijn uit deze periode geen wapens gevonden die er op zouden kunnen wijzen dat de eilandbewoners militaire vijanden kenden. Het leven ging ongestoord zijn gang: men bewerkte de primitieve akkers, hoedde het vee en jaagde achter wegspurtende kleine zoogdieren aan.

Rond 1300 voor Chr. ontwikkelde zich op de eilanden Mallorca en Menorca de zogenoemde Talayotische cultuur, vernoemd naar de talayot. De talayot is een torenachtig gebouw met een centrale ruimte en met cyclopische muren, dat wil zeggen reuzenmuren uit ruwe steenklompen. Het grondplan was rond of vierkant met slechts één opening in de muren als toegang. In deze wachttorens (talayots) woonde men of resideerde het stamhoofd.

De bewoners van de eilanden waren beroemde steenslingeraars. Volgens de overlevering mochten kinderen pas eten als ze er in geslaagd waren om zelf voedsel met een steen van een boom te slingeren. De moren noemden de steenslingeraars baal yarah, wat zoveel betekent als geoefenden in het slingeren. Later verbasterde dit tot baliarides. De eilandengroep de Balearen is naar hen vernoemd. Enkele honderden jaren later, zo rond het jaar 1000 voor Chr., begon men met de bouw van verdedigingswerken en het smeden van wapens.

De samenleving werd hiërarchischer en militaristischer. Op het eiland Menorca bouwde men zogenoemde taula's, waarbij men op een verticaal geplaatste platte steen horizontaal een andere platte steen neerzette.

10 prachtige bestemmingen in Ibiza