Ibiza

Swipe

De Carthagers

In 654 voor Chr. waren de Carthagers heer en meester op het eiland Ibosim (Ibiza), de andere eilanden lieten zij links liggen. De Carthagers kwamen oorspronkelijk uit het gebied dat wij tegenwoordig Tunesië noemen.

De Feniciërs 

De Carthagers werden voorafgegaan door Feniciërs die op enkele strategische punten op het eiland woningen bouwden. Vlak bij Platja (Playa) Sa Caleta kunt u nog de fundamenten van een Fenicische woning bewonderen (Pobla Fenici). De scheiding tussen Feniciërs en Carthagers is kunstmatig. De stad Carthago werd namelijk door de Feniciërs gesticht. De Tunesische nazaten van de Feniciërs vernoemde men naar hun woonplaats Carthago en werden dus Carthagers genoemd. In de volksmond spreekt men ook wel van Puniërs. Vanuit Ibiza-stad voer de handelsvloot van de Carthagers naar de andere handelssteden in het Middellandse-Zeegebied. Bovendien exploiteerden de Carthagers de zoutpannen in het zuidelijk deel van het eiland, delfde men lood en gebruikte men de ruim aanwezige bossen voor de scheepsbouw.

Punische overheersing

De beroemde Hannibal, die met 37 olifanten en 40.000 krijgslieden de Alpen overstak naar Italië, was een Carthaagse veldheer. Onder zijn soldaten waren 1000 baliarides, steenslingeraars uit Ibiza en Mallorca. Hannibal haalde persoonlijk lood van Ibiza om er wapens en loden kogels van te maken. De Carthagers verhandelden verder gezouten vis, amandelen, vijgen en keramiek; producten die tot op de dag van vandaag een belangrijke plaats in de economie van Ibiza innemen. Deze periode ging de geschiedenis in als de Punische overheersing. De Romeinen noemden de Carthagers namelijk Puniërs. Vele overblijfselen getuigen nog van dit tijdperk, waaronder de tempel van de oude godin Tanit in Es Cuieram (Sant Vicent). Zij was tegelijkertijd de godin van de vruchtbaarheid en de godin van de dood. Andere bekende goden van de Carthagers waren Baal en Bes. De godin Tanit en de god Bes fungeren tot op de dag van vandaag als de symbolen van het eiland Ibiza.

Carthaagse dodenstad

De Necropolis del Puig des Molins, gelegen ten westen van Dalt Vila in Ibiza-stad, is wereldberoemd omdat het een van de weinige overgebleven Carthaagse dodensteden is. Men neemt aan dat de Carthagers ook hun doden van de tegenoverliggende kusten naar Ibiza brachten om hen hier te begraven. Zij dachten dat zij na hun dood een gelukkig leven kregen in het dodenrijk als zij in een gifvrije bodem begraven werden. Op Ibiza kwamen en komen geen giftige planten en dieren voor. Dankzij de vele kunst- en gebruiksvoorwerpen die de Carthagers hun doden meegaven kunnen wij ons een beeld van hun leven vormen. Deze voorwerpen kunt u bezichtigen in het Archeologisch museum Dalt Vila van Ibiza-stad en in het museum bij de dodenstad Puig des Molins. De macht van Carthago, een stad in Noord-Afrika (waar nu Tunesië ligt), was de Romeinen een doorn in het oog. Van 234 tot 149 voor Chr. eindigde Cato de Oude iedere zitting van de Romeinse senaat met de woorden: Ceterum'que cen'seo Cartha'ginem es'se deien'dam ('En verder ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden').

10 prachtige bestemmingen in Ibiza