Ibiza

Swipe

San Antonio

Op een afstand van 15 km ten noordwesten van Ibiza-stad ligt de bad- en havenplaats San Antonio (Sant Antoni de Portmany), de op twee na grootste plaats van het eiland en de belangrijkste badplaats op Ibiza. De stad heeft ruim 22.000 inwoners, maar in het toeristische hoogseizoen kunt u bij dit aantal ruim 40.000 toeristen uit onder andere Engeland, Duitsland, België en Nederland optellen.

Haven

Op deze zelfde plek hadden de Romeinen al een haven die zij Portus Magnus noemden. Vandaar dat men de stad Sant Antoni de Portmany noemt. Portmany is een verbastering van Portus Magnus, wat letterlijk 'grote haven' betekent. Dankzij de grote baai waaraan het stadje ligt, de Badia de Portmany, konden de schepen hier veilig voor anker gaan. Ook tegenwoordig bezit deze kustplaats nog een grote haven waar jachten, vissersboten/veerboten en vrachtboten voor anker gaan. De allereerste toeristen op Ibiza, voornamelijk Engelsen, streken in Sant Antoni neer. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat de kuststrook is afgezoomd met hotels en appartementencomplexen. De stad wordt druk bezocht door Engelsen.

De Passeig de Ses Fonts

Gelukkig heeft men al deze gebouwen op enige afstand van de zee gebouwd, zodat men later in staat was om hier een van de aantrekkelijkste promenades van Ibiza te bouwen, de Passeig de Ses Fonts. Tientallen terrassen verhogen de sfeer op deze wandelweg langs de haven, die de inwoners van het stadje ook wel de Paseo Maritimo noemen.

Toeristeninformatiekantoor

Hier kunt u ook het toeristeninformatiekantoor vinden; het is gehuisvest in een torenachtig gebouwtje aan het begin van de promenade. Er naast is een speeltuintje. Nog iets verder kunt u het Monument voor de vissers (Monument Al Pescador) vinden. Het monument werd eind jaren zeventig opgericht om alle vissers te eren die jarenlang voor de inkomsten van het stadje zorgden.

Huevo de Colon

Midden op de rotonde, aan de andere zijde van het toeristeninformatiekantoor, staat de Huevo de Colon ofwel het Ei van Columbus. Het witte eivormige kunstwerk werd in 1992 vervaardigd door de kunstenaars Antonio Hormigo, Julio Bauza en Francisco Ojeda ter herdenking aan de ontdekking van Amerika door Columbus, 500 jaar eerder. Over de schoonheid van het monument debateren de inwoners van de stad al jaren.

West End

Het belangrijkste winkel- en uitgaansgebied (West End) vindt u in de vele straatjes die op de Passeig de Ses Fonts uitkomen. West End is populair bij de internationale gay-scene. Vanaf de kade langs de promenade Passeig de Ses Fonts vertrekken dagelijks excursieboten en bootjes naar de stranden in de omgeving. De vissersboten leggen aan bij de rechthoekige pier; de volgende ligplaatsen zijn voor pleziervaartuigen.

Església de Sant Antoni

De oude stad Sant Antoni ligt achter de hotelrij rondom de 14e-eeuwse Església de Sant Antoni. Twee rondbogen vormen de toegang tot een trapsgewijs oplopend binnenplein. In het overdekte deel rechts van de ingang van het gebedshuis staat een met een houten deurtje afgesloten waterput. Tijdens aanvallen van piraten voorzag deze waterput de inwo-ners van water. Het huidige aangezicht van de kerk ontstond in een lange periode, om precies te zijn tussen het jaar 1305 en de 18e eeuw. De belangrijkste elementen van het gebouw, zoals de toren, het schip, het koor en de toegangspoort construeerde men in de 17e eeuw. De zwaar versterkte toren van de kerk (rechtsachter) diende als laatste toevluchtsoord tijdens aanvallen van zeerovers. Een eeuw later bouwde men de pastorie en vernieuwde men de kapellen. De meeste heiligenbeelden stammen dan ook uit de 17e en 18e eeuw. Direct rechts van de ingang staat een marmeren engel die een doopvont draagt. De achterwand wordt fraai verlicht door twee glas-in-loodramen met erboven een klein roosvenster. De onderzijde van de wanden zijn bedekt met geelblauwe tegels.

Wandel-en fietsroutes

Er zijn vanuit Sant Antoni vijf uitgezette routes; drie van deze routes kunt u ook per fiets afleggen, vier van hen zijn geschikt om te bewandelen. Vertrekpunt is het toeristeninformatiekantoor.

-Wandelroute 1: Sant Antoni-Berg Sa Talaia (met een kapel op de top; fraai uitzicht); afstand: 2 km v.v.; kleurmarkering: rood.

-Wandel- en fietsroute 2: Sant Antoni- grot en kapel van Santa Agnès-uitzichtspunt Cao Negret-Cala Gració (zwemmen) -Aquarium Cap Blanch; afstand: 5 km v.v.; kleurmarkering: groen.

-Wandel en fietsroute 3: Sant Antoni- grot en kapel van Santa Agnès-uitzichtspunt Can Bernadet; afstand: 10 km v.v.; kleurmarkering: geel.

-Wandelroute 4: Deze route volgt deels route nr. 3 maar eindigt bij de muurschilderingen van Ses Fontanelles; afstand: 10 km v.v.; kleurmarkering: blauw.

-Fietsroute 5: Sant Antoni-Santa Agnès de Corona (fraaie fietstocht door landelijk gebied; deze route is te lang om te wandelen! Neem voldoende voedsel en drinken mee); afstand 23 km v.v.; kleurmarkering: bruin.

Aquarium Cap Blanch

In het noordelijke deel van de baai van Sant Antoni, tussen de stranden Cala des Moro en Cala Gració (Cala Grassió), ligt in de grot Cova de Ses Llegostes het Aquarium Cap Blanch. Oorspronkelijk bewaarden de vissers van Sant Antoni in het zoutwatermeer van deze grot hun overschot aan gevangen vis. Tegenwoordig kunt u hier vissoorten bewonderen die in de Middellandse Zee thuishoren.

Capella de Santa Agnès

Als u vanuit Sant Antoni richting Santa Agnès (de Corona) rijdt, dan zie u na 1 km rijden een kleine kapel met bruin gepleisterde muren. Dit is de Capella de Santa Agnès. De kapel is omgetoverd tot restaurant; rondom zijn er wandelmogelijkheden. Hier vindt u ook een onderaardse kapel (geopend: ma. 9.00-12.00 uur en za. 19.00-21.00 uur) die al halverwege de 13e eeuw in gebruik was. Opgravingen toonden aan dat de grot ook door de Carthagers, Romeinen en moren gebruikt werd. De grot werd in 1907 herontdekt en in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd.

Camping

Camping Sant Antoni (2e cat.), Av. de Portmany (274 plaatsen).

Discotheken

-De meeste discotheken kunt u vinden aan de C. Santa Agnès (C. Santa Ines) die van de zee in de richting van de markt loopt.

Markt

-Mercat des Lot Mares. Deze overdekte markt kunt u vinden aan de C. Bartomeu Vicent Ramon (zelfde openingstijden als de winkels).

- Ma.-za. ochtendmarkt in het oude centrum (groente en fruit).

10 prachtige bestemmingen in Ibiza