Ibiza

Swipe

Santa Eulalia del Río

Op 15 km ten noordoosten van Ibiza-Stad ligt de badplaats Santa Eulalia del Rio (Santa Eulèria del Riu). Met zijn ruim 32.000 inwoners is het de op Ibiza-Stad na grootste nederzetting op het eiland Ibiza. Nog maar zo'n twintig jaar geleden was het stadje het middelpunt van het vruchtbare landbouwgebied in het dal van de enige rivier die Ibiza rijk is.

De bewoners van het stadje woonden op en tegen de hellingen van de berg Puig de Missa met in hun midden de versterkte vestingkerk. Via de vele smalle straten en steegjes gingen de inwoners in alle vroegte naar hun land om dit te bewerken. Ondanks de nabijheid van de zee voelde niemand van de inwoners zich geroepen om in de zee te gaan vissen; er was dan ook geen haven bij de stad. De komst van het toerisme bracht echter grote veranderingen teweeg in het leven van de bewoners van Santa Eulèria. Grote hotels en appartementencomplexen schoten als paddestoelen uit de grond en aan de voeten van de Puig de Missa ontstond een nieuw dorp waar de toeristen neerstreken.

Het centrum de Ramblas

Het centrum van het stadje wordt gevormd door de Paseo Generalissimo ofwel de Ramblas, een boomrijke en deels autovrije promenade. Deze promenade met haar vele terrassen mondt uit bij het Placa d'Espanya, het belangrijkste plein van de stad waar u het stadhuis kunt vinden. Midden op het plein staat een obelisk ter ere van alle burgers van Santa Eulèria die in 1913 op heldhaftige wijze bemanning en passagiers van de gekapseisde veerboot 'Mallorca' wisten te redden. Als u de straat links achter het stadhuis inslaat, dan komt u bij de overdekte markt.

De Rambla mondt uit op een aantrekkelijke promenade die langs de baai naar de haven (Puerto Deportivo) loopt. De promenade is afgezoomd met bars, restaurants en enkele stranden.

Puig de Missa

De twee belangrijkste bezienswaardigheden van Santa Eulèria del Riuf liggen op de 52 m hoge Puig de Missa (letterlijk 'berg van de kerk').

Museu Etnologie d'Ibiza-stad i Formentera

Op de helling van deze heuvel ligt het Museu Etnologie d'Ibiza-stad i Formentera ofwel het Volkenkundig Museum van Ibiza en Formentera. (geopend: zomer di.-za. 11.00-13.00 uur en 17.00-20.00 uur, ma. 17.00- 20.00 uur; winter di.-za. 11.00-13.00 uur en 16.00-19.00 uur, ma. 16.00- 19.00 uur).

Het museum is gevestigd in de Can Ros, het vroegere landhuis van de familie Ros en een van de belangrijkste landgoederen in Noordoost-lbiza. Het museum herbergt kleding, sieraden, landbouwwerktuigen, wapens, strijkplanken, olielampen, muziekinstrumenten, edelsmidgereedschap, een slaapkamer, een keuken, een wijnkelder en een oliemolen. Op de bovengalerij heeft u uitzicht op de stad en daar maakt men traditioneel speelgoed. Bij de ingang kunt u een videofilm bekijken met folkloristische dansen. Rechts van het beeldscherm ligt een fotoboek met oude foto's van Ibiza.

Església de Santa Eularia

Als u vanaf het Volkenkundig Museum de weg omhoog volgt, dan komt u na enkele honderden meters op de top van de Puig de Missa waar de Església de Santa Eularia staat. In 1555 werd het godshuis vernietigd door de Turken. Zeven jaar later bouwde men de huidige kerk. Tegen de achterzijde bouwde men een halfrond verdedigingswerk om volgende aanvallen beter te kunnen weerstaan. In de 17e eeuw bouwde men aan weerszijden van het 16e-eeuwse schip een kapel, waardoor de kerk het grondplan van een kruis kreeg. De Capella del Cor de Maria (Corazón de Maria) vindt u rechts voor in de kerk en de Capella del Santissim (Santismio) links voor. Opmerkelijk in deze twee kapellen zijn de houten altaren. Bijzonder is de kruisweg van blauwwitte tegels. Het barokke hoogaltaar is verguld en heeft vier gedraaide zuilen waarlangs wijnranken omhoogkruipen.

Markt

-Mercado. In de stadswijk achter het stadhuis vindt u de overdekte markt (brood, vis, vlees, groente, fruit, bar en supermarkt); geopend: ma.-za. 9.00-14.00 uur.

-Iedere namiddag is er een kleine hippiemarkt op het Plaga Espanya (sieraden, schilderijen, enzovoort).

10 prachtige bestemmingen in Ibiza