Ibiza

Swipe

Criminaliteit

Vrij van criminaliteit is geen enkel land en dus ook de Balearen niet. Bovendien lopen reizigers meer risico's omdat dieven weten dat veel reizigers geld op zak hebben. Criminaliteit kan veel reisplezier bederven. U kunt zie echter wapenen, zowel tegen de misdaad als de gevolgen daarvan. Boeven ontwijken betekent hun method voorzien en hun inspiratiebronn droogleggen.

Zakkenrollers en balletjesgoochelaars

Zakkenrollen komt met name voor in grote menigtes, op stations en in openbaar vervoer, kortom op die plekken waar vluchtig lijfelijk contact met een medemens niet alarmeert. Tassen grissen is een gebruikte methode. Berucht zijn de week- en hippiemarkten en de luchthaven. Draag op de luchthaven uw koffers zelf en maak geen gebruik van kruiers, zij niet altijd betrouwbaar. 

Inbraak en overval

Controleer altijd sloten van deuren en ramen in hotelkamers; als uw kamer niet goed kan worden afgesloten, vraag dan om een andere. Houd er rekening mee dat dieven ook via uw balkon binnen kunnen komen; sluit dus ook uw balkondeur als u uw hotelkamer of appartement verlaat. Het komt slechts zelden voor dat u bedreigd wordt met een wapen of lichamelijk geweld. Mocht dit toch gebeuren (bijvoorbeeld 's avonds in stille straten en parken of op de beruchte parkeerplaats van de discotheek Privilege) probeer dan niet om de overvaller te overmeesteren. Pogingen daartoe kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem dan ook niet meer contant geld mee tijdens een wandeling of een bezoek aan het strand dan noodzakelijk voor de betreffende dag. Laat echter ook geen waardepapieren achter op uw hotelkamer, maar huur indien mogelijk een kluisje in uw hotel of vraag of het mogelijk is om uw papieren aan de hotelbalie af te geven ter bewaring in de hotelkluis (vraag om een schriftelijk bewijs). Geef ook geen aanleiding. Draag geen kostbaarheden zichtbaar aan het lijf en laat nimmer waardevolle voorwerpen achter in uw (huur)auto.

Voorbereiding van uw reis Mocht u ondanks alle voorzorgen toch het slachtoffer worden van criminaliteit, dan kunnen de gevolgen van diefstal van paspoort en dergelijke worden verzacht door een juiste voorbereiding van uw reis. Een goede reis- en vakantieverzekering kunnen eventueel verlies verzachten. Het verdient ook aanbeveling de belangrijkste pagina's van uw reispapieren (paspoort, verzekeringspapieren, enzovoort) te kopiëren en deze los van uw reispapieren te bewaren. Dit vergemakkelijkt en versnelt het vervangen van al deze waardepapieren aanzienlijk. U kunt ook deze papieren inscannen en naar een door u in het buitenland bereikbaar e-mailadres sturen (hotmail, gmail) zodat u altijd over kopien kunt beschikken. Geef het verlies van bezittingen altijd aan bij de plaatselijke politie (Policia Municipal), u bent dit verplicht tegenover uw verzekering. De lokale politie is in het geval van diefstal traag met de hulpverlening. 

Goedkope excursies 

Op veel plaatsen krijgt u ongevraagd brochures voor zeer goedkope excursies. Het is waar dat de excursies spotgoedkoop zijn, maar u moet niet verbaasd zijn als u gedwongen wordt om niet minder dan drie uur aan een verkoopdemonstratie deel te nemen. Het is uiteraard de bedoeling dat u iets koopt, en dat meestal tegen prijzen die aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland en België. De slimme en handige verkopers proberen u een koopcontract te laten ondertekenen; u krijgt de (te dure) spullen dan thuis afgeleverd. Het is vaak lastig om onder het ondertekende contract uit te komen! Denk erom: er is geen enkele koopverplichting! Het lijkt mij echter verstandiger om uw tijd beter te besteden.

Time-sharing en onroerend goed

Op andere plaatsen in de bekende badplaatsen wil men u laten kennis-maken met time-sharing. U koopt dan het gebruiksrecht van een bepaald appartement voor een bepaalde periode per jaar, meestal twee of drie weken.

Het is zeer onverstandig om op de aanbiedingen in te gaan: veel van de betreffende bureaus gaan er met het gëinde geld vandoor of gaan failliet. Onderteken nooit iets ter plekke! Denk erom: de verkopers zijn 'vriendelijk' en handig, maar zijn in wezen alleen in uw handtekening en in uw geld geïnteresseerd. Als u een lening moet afsluiten om het gebruiksrecht voor een appartement te kunnen financieren, dan kunt u de rente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Mocht u geïnteresseerd zijn in de aankoop van onroerend goed, laat u dan goed informeren. Ook hier geldt: onderteken niets ter plekke; neem de informatie van de betreffende makelaar mee naar huis, kijk het daar rustig door en raadpleeg een expert. Als u dan tot de koop besluit, dan kunt u rustig met een vliegtuig retour naar Ibiza vliegen en wat van de gevraagde prijs afdingen zodat de gemaakte extra vlucht kosteloos is. Niet iedere makelaar is betrouwbaar!

10 prachtige bestemmingen in Ibiza