Ibiza

Swipe

Vervoer

Luchtverbindingen

Vanuit Amsterdam en Brussel kunt u rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar de internationale luchthaven van Ibiza-stad. De vliegreis duurt gemiddeld 2 uur. Er zijn enkele chartermaatschappijen die op Ibiza vliegen.

U kunt natuurlijk ook per lijndienst naar het eiland Mallorca vliegen en daar overstappen op een lijndienst naar Ibiza; De meest voor de hand liggende zijn ArkeFly en Transavia.com die per lijndienst vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Mallorca vliegen. De lijndienst van Air Berlin gaat per 2012 rechtstreeks vanaf Duddeldorf in Duitsland naar Mallorca vliegen. Vandaar kunt u doorvliegen naar Ibiza. Voorts zijn er chartermaatschappijen, waaronder tevens ArkeFly en Tranasavia.com die rechtstreeks op Ibiza vliegen. De grootste luchtvaartmaatschappij in Spanje is Iberia.

Minstens 72 uur voor vertrek van uw vliegtuig moet u zich op Ibiza in verbinding stellen met uw luchtvaart-maatschappij om uw vertrek te herbevestigen ('reconfirmation), omdat reserveringen anders geannuleerd kunnen worden. Heeft u een reis door middel van een reisorganisator geboekt, dan zorgt de hostess meestentijds voor het herbevestigen van uw tickets.

Op de luchthavens moet u voor internationale vluchten minstens twee uur van tevoren inchecken (binnenlandse vluchten één uur). 

Veerboten

De rederij Trasmediterranea verzorgt dagelijks veerdiensten tussen de havens van Barcelona, Valencia en Denia op het Spaanse vasteland naar Palma. Er is tevens een veerbootverbinding tussen Denia en Sant Antoni de Portmany. Tussen Palma en Taragona (reistijd: 3.45 uur), en Palma en Valencia (via Ibiza; reistijd van Palma naar Ibiza 2.15 uur, van Ibiza naar Valencia: 3 uur) vaart ook een snellr veerboot, de zogenoemde fast ferry. Verder zijn er verbindingen tusse Barcelona en Ibiza (reistijd 8 uur) Valencia en Ibiza (reistijd 8 uur) Valencia en Menorca (Mahón), en Barcelona en Menorca (Mahón). De frequentie is in het zomerseizoen het hoogst. Bovendien doen vele cruiseschepen de haven van Ibiza-stad aan.

Pleziervaartuigen

Pleziervaartuigen kunnen Ibiza bereiken via de jachthavens (marinas). Na grens- en douaneformaliteiten kunt u hier aanleggen; u kunt vooraf een plaats reserveren.

Pleziervaartuigen moeten in Spanje voorzien zijn van vier cijfers ter vaststelling van de identiteit. U dient in het bezit te zijn van de vlaggebrief, het Nederlands of Belgisch registratiebewijs en het ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen). Voor een boot die langer is dan 5.50 m en op een trailer Spanje wordt ingevoerd, is een carnet de passage vereist. Voor het besturen van een pleziervaartuig dient u in het bezit te zijn van één van de volgende papieren: een kleinvaarbewijs; het vaarbewijs van de Nederlandse Waterskibond; het Getuigschrift Kustwateren van de KNWV; het Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) van de ANWB. 

Verbindingen vanaf de luchthaven

- Er is een geregelde busverbinding tussen de internationale lucht van Ibiza en Ibiza-stad. 

De busmaatschappij San Antonio rijdt tussen het busstation van Ibiza-stad en de luchthaven (aeroport). De bus vertrekt overigens niet vanaf het busstation zelf, maar vanaf de Avenida Isadora Macabich, die voor het busstation langs loopt. Frequentie: ieder uur. Vanaf het busstation rijden verschillende busmaatschappijen naar alle uithoeken van het eiland Ibiza.

-Reguliere taxi's rijden vanaf de luchthaven naar bijna elke plaats op het eiland. U kunt vooraf naar de juiste prijs voor uw rit informeren bij het toeristeninformatiekantoor op de luchthaven.

-Een aantal autoverhuurbedrijven heeft een kantoor op de luchthaven. De meeste autoverhuurbedrijven vinden het goed als u uw huurauto op de luchthaven achterlaat.

Autobusdiensten

Het goede wegennet op Ibiza draagt er zorg voor dat bijna iedere uithoek van het eiland per bus bereikbaar is. De busverbindingen worden verzorgd door verscheidene busondernemingen. De bussen vertrekken op geregelde tijden en de prijzen zijn redelijk. Buskaartjes zijn bij de buschauffeur verkrijgbaar. U moet dus voor in de bus instappen. Op enkele busstations (estacions) zijn loketten waar u een kaartje kunt kopen. Let goed op dat u het juiste bedrag betaalt en dat u, indien van toepassing, kinderkorting krijgt. Kinderen onder de 12 jaar rijden voor half geld!

Als u een kaartje koopt, dan mag u deze niet weggooien voor u de plaats van bestemming heeft bereikt. Incidenteel controleren speciale controleurs tijdens de rit de kaartjes. In de bussen zijn de eerste twee stoelen gereserveerd voor ouderen en mensen met een handicap. Veel bussen hebben hun begin- en eindpunt in Ibiza-stad. De busmaatschappij H. F Vilas  rijdt naar verscheidene stranden, waaronder Santa Eulèria en Portinatx. 

De Discobus

De Discobus zorgt voor het vervoer 's nachts, in het bijzonder tussen Ibiza stad en San Antonio (de disco’s Pacha, El Divino, Privilege, Amnesia, Space, Es Paradis en Eden) liggen allen op deze route). De bus vertrekt vanaf het busstation in Ibiza stad (een paar blokken verwijderd van de jachthaven) en rijdt via een groot aantal hotels en appartementencomplexen naar de vele disco;’s en bars. Ze rijden ieder uur (op sommige dagen ieder half uur) tussen 00.00 en 05.00 uur (zomers 06.00 uur) en zijn redelijk stipt. 

Taxi's

U kunt een taxi bellen of op straat aanhouden. Een bordje met de tekst libre achter de voorruit of een groen lampje op het dak of achter het raam geven aan dat de taxi vrij is. Alle taxi's hebben een meter en zijn verplicht deze aan te zetten. Iedere taxichauffeur draagt een lijst bij zich met vastgestelde prijzen. Hij dient deze lijst altijd bij zich te hebben! Iedere chauffeur dient zich aan de prijzen op deze lijst te houden. Binnen de grenzen van Ibiza-stad (of een andere stad) betaalt u gewoon de prijs die de meter aangeeft; reist u buiten de stadsgrenzen (bijvoorbeeld naar het vliegveld) of op zondag dan berekent men een toeslag. Voor ritten tussen dorpen en steden geldt een officiële prijslijst die de chauffeur op verzoek moet tonen. Deze prijslijst hangt ook bij iedere taxistandplaats. Vraag hier altijd naar, aangezien anders de kans bestaat dat men u te veel laat betalen. Tarieven voor taxiritjes kunt u ook eerst bij de hotelbalie navragen. Niet alle taxichauffeurs zijn betrouwbaar. Een veel gebruikte truc is om passagiers binnen de stadsgrenzen van Ibiza-stad een toeslag te berekenen. Met name dronken passagiers zijn gewilde slachtoffers!

Veerboten

Er zijn twee geregelde veerbootverbindingen tussen Ibiza en Formentera, de boten varen tussen de havens van Ibiza-stad en La Savina. Mocht u ooit snel van het ene eiland naar het andere eiland willen varen, dan kunt u een motorboot huren voor de overtocht. Voorts zijn er regelmatige veerbootverbindingen met de eilanden Mallorc Ibiza en Menorca. De reisbureaus in toeristencentra organiseren verschlende bootexcursies vanaf Ibiza naar de andere eilanden (inclusief bezichtigingen van de betreffende eilanden). 

Bootexcursies

Op Ibiza en Formentera zijn veel ondernemingen die bootexcursies verzorgen.

Autoverhuur

De bekende internationale en nationale autoverhuurmaatschappijen hebben kantoren in Ibiza-stad, op de internationale luchthaven Ibiza-stad en in de verschillende toeristencentra op het eiland. Bij verschillende touroperators in België en Nederland kan men vooraf een huurauto reserveren. De huurprijzen zijn afhankelijk van de grootte van de auto. Veel benzinestations zijn op zondag geopend. Om een auto te huren moet u ouder zijn dan 21 jaar en moet u in het bezit zijn van een geldig nationaal (eventueel internationaal) rijbewijs. Als u over een creditcard beschikt, dan hoeft u in de regel geen waarborgsom te betalen. Heeft u geen creditcard dan vraagt men in het algemeen een waarborgsom. Bij de huur van een auto dient u zich te laten informeren omtrent de polisvoorwaarden, vooral wat betreft het eigen risico en de all-riskverzekering. Het bedrag van het eigen risico kan in veel gevallen worden afgekocht. Controleer altijd de auto op eventuele schade in het bijzijn van de verhuurder voordat u met uw huurauto vertrekt; Iet ook op de reserveband (of een spuitbus waarmee u en lek kan dichten en de aanwezigheid van een krik! Lees het verhuurcontract met enige aandacht door voordat u het contract ondertekent, let met name op de bepalingen betreffen kleine schades en het eventuele eigen risico.

Fietsverhuur

In alle kustplaatsen met toerististische voorzieningen kunt u voor een halve of hele dag (of langer) fietsen huren. Voor liefhebbers zijn er ook mountainbikes verkrijgbaar. 

Brommer- en Motorverhuur

Brommers, scooters en motors zijn overal op Ibiza te huur. 

10 prachtige bestemmingen in Ibiza