Koerdische Regio

Swipe

Veiligheid en ISIS

De Koerdische Autonome Regio heeft onafhankelijke militairen, politie en veiligheidsmensen. De veiligheid was tot en met juli 2014 als voldoende te bestempelen. Er gold dan ook geen negatief reisadvies voor de Koerdische autonome regio (Iraaks Koerdistan), wat wel voor de rest van Irak gold. Bovendien kwamen overvallen en stelen bijna niet voor in Iraaks Koerdistan, omdat men dit als zeer negatief bestempeld, met name in de richting van buitenlandse gasten. Wel is men in Iraaks Koerdistan gewend om met wapens te lopen. Het is dan ook volstrekt normaal als u iemand met een Kalasjnikov ziet lopen. Het wapen is vaak niet alleen ter bescherming, maar is vaak ook een mannelijk status symbool. Extra oplettendheid was wel altijd geboden, omdat de rest van Irak wel een negatief reisadvies kende. De reisorganisaties in Iraaks Koerdistan waren echter op de hoogte van eventuele voorziene ongeregeldheden en zorgden ervoor dat zij daar ver van verwijderd bleven. Zoals echter vermeldt, deze situatie is helaas veranderd.

ISIS in Iraaks Koerdistan (Koerdische Autonome Regio)

In augustus 2014 is de situatie gewijzigd. Strijders van de Islamitische Staat (IS of ISIS) krijgen steeds meer terrein in handen van het Koerdische deel van Irak. Helaas zijn zij de hoofdstad Arbil tot op ongeveer 100 kilometer genaderd. Werkt u op dit moment In Arbil, waar 1,5 miljoen mensen wonen, in de olie-industrie of bent u hier op reis of op vakantie, dan is het advies om Iraaks Koerdistan direct te verlaten (advies gaat in op 8 augustus 2014). De ISIS jihadisten brachten helaas op 2 en 3 augustus 2014 hun Koerdische tegenstanders een gevoelige nederlaag toe in het noorden van Iraaks Koerdistan. De betrekkelijke veiligheid van dit gebied is op dit moment dus in gevaar. Gezien de nabijheid van de hoofdstad Arbil en de oliebelangen in dit gebied heeft de VS op 8 augustus 2014 aangekondigd dat zij de troepen van de ISIS jihadisten, die dit gebied bij hun Kalifaat willen trekken, gaan bombarderen. De snelheid van handelen van het Noord-Amerikaanse leger zal bepalen hoe het verder zal gaan in dit gebied. Bovendien zijn er steeds meer vluchtelingen in het gebied die radeloos zijn. Het zijn Jezidi's en christenen die hun leven niet zeker zijn bij de jihadisten.

Volgens de laatste berichten (13 augustus 2014) worden veel Jezidi's door ISIS gedood, anderen zijn op de vlucht geslagen. Het gebied rondom de hoofdstad Arbil wordt redelijk beschermd vanuit de lucht door de Amerikanen, onder meer ter verdediging van de Amerikanen op het consulaat in Arbil. De vluchtelingen die op de berg Sinjar zitten hebben het zwaar. In de afgelopen dagen zijn 300 kinderen omgekomen door geweld, honger en dorst. Volgens nog niet bevestigde berichten zijn 500 Jezidi's levend begraven. ISIS toont op het Internet afbeeldingen van mensenhoofden (waaronder van jonge kinderen) op houten staken. Degenen die in de dorpen rondom de berg Sinjar zijn gebleven worden met de dood bedreigd. Hun toekomst is uiterst onzeker, aldus de Centrale raad van de Jezidi;s in Duitsland (waar 90.000 Jezidi's wonen). Koerdische troepen uit Turkije, Irak en Syrië zijn een offensief begonnen richting de berg Sinjar. Volgens nu bevestigde berichten hebben zij een doorgang geforceerd waardoor enkele duizenden Jezidi's en christenen hebben kunnen vluchten. Een Amerikaanse verkenningseenheid heeft en inventarisatie gedaan van het aantal vluchtelingen op de berg Sinjar. (14 augustus 2014)  Dankzij de geforceerde doorgang, mede tot stand gekomen dankzij gerichte bombardementen van de VS, hebben duizenden Jezidi's en christenen een goed heenkomen kunnen vinden. Er zijn nog ongeveer duizend Jezidi's en christenen op de berg, maar deze hebben dankzij Noord-Amerikaans, Franse en Britse voedseldropping op dit moment weer voldoende voeding om te kunnen overleven. Een woordvoerder van de VN-missie in Irak Unami heeft dat donderdag tegen het Duitse persbureau dpa gezegd. Ook de Nederlandse regering heeft 1 miljoen euro vrij gemaakt om voedsel te droppen. De dropping zal worden gedaan door de Australische luchtmacht. De vraag is of dit nog nodig is en dat het voedsel beter kan worden ingezet bij de vluchtelingen in Arbil en omstreken. 

Hotel Lymberia

Wil je onbezorgd genieten van een vakantie op Rhodos? In Hotel Lymberia gaat dit helemaal lukken. Na een korte wandeling lig je...

v.a. 439.00 p.p.

8 prachtige bestemmingen in Koerdische Regio