Kreta

Swipe

Eten

De olijventeelt

Toerisme en landbouw zijn de grootste bronnen van inkomsten op Kreta. De olijventeelt is het belangrijkst. Kreta is overdekt met miljoenen olijfbomen. Iedere familie heeft wel een veld met olijfbomen. De olijfolie van Kreta wordt als de beste ter wereld beschouwd. De olijvenpluk die van november tot en met februari plaatsvindt is een echte happening.

Wijnen en fruit Kreta

Ook de wijnen van Kreta staan in hoog aanzien. Verder worden er tomaten, uien, paprika’s, (water)meloenen en kiwi’s verbouwd, veelal in kassen. In en rond de toeristische badplaats Malia worden ook bananen gekweekt. Fruit groeit er ook in overvloed aan de bomen, zoals citroenen, sinaasappelen, mandarijnen en vijgen. Honing wordt ook veel geproduceerd.

Rakí 

Rakí (tsikoudiá) is dé drank op Kreta. In oktober wordt het goedje overal gestookt. Het drinken van de eerste rakí gaat gepaard met veel gefeest.

Het Kretenzische eten is gezond

Het Kretenzische eten is wereldberoemd omdat het onder meer vanwege het overvloedige gebruik van olijfolie, groenten en peulvruchten zo gezond zou zijn. Gerechten uit Kreta staan op de menukaarten in heel Griekenland. Op de vlaktes en in de bergen grazen miljoenen schapen en geiten die worden gebruikt voor vlees en kaas.

10 prachtige bestemmingen in Kreta