Kreta

Swipe

Geografie

Kreta is het grootste Griekse eiland en is verdeeld in vier departementen: Nomós heten ze in het Grieks. Van west naar oost zijn het: Nomós Chanión met Chania als hoofdstad; Nomós Rethímnis met Rethymnon als hoofdstad; Nomós Herákliou met Heraklion als hoofdstad en Nomós Lass;ithiou met Agio Nikolaos als hoofdstad.

Drie zeeën  

Kreta is ook het meest zuidelijke eiland. Driehonderd kilometer zee liggen er tussen het meest zuidelijk gelegen havenstadje Ierapetra en de kust van Libië en Egypte. In het oosten zijn Karpathos en Rhodos en daarachter Turkije niet zo heel ver weg en in het noorden zijn de Cycladen de nabije buren. Het eiland is omgeven door drie zeeën: de Egeïsche Zee in het noorden, de Middellandse Zee in het westen en de Libische Zee in het oosten.

Kruispunt Kreta

Kreta wordt vaak het kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika genoemd. Invloeden van alledrie de werelddelen zijn er in ieder geval aanwezig. Bij Heraklion, Chania en Sitia zijn vliegvelden. Het vliegveld van Sitia is vooralsnog alleen in gebruik voor binnenlandse vluchten. Vanuit de hoofdstad Heraklion vertrekken ferry's naar Piraeus, Thessaloniki, diverse andere eilanden, Cyprus en Israël. Vanuit Chania gaan schepen naar Piraeus en Thessaloniki en vanuit Rethminon en Agio Nikolaos is Piraeus ook te bevaren. Vanuit Agio Nikolaos gaan ook ferryboten naar de haven van Sitia waarvandaan weer naar Santorini, Karpathos en Rhodos kan worden gevaren.

10 prachtige bestemmingen in Kreta