Kreta

Swipe

Bekende bewoners

Kreta heeft overigens nog meer bekende inwoners gehad. Domenicos Theotokopoulos (1541--1614), beter bekend als de kunstschilder El Greco (De Griek) is wellicht de allerbekendste. Hij werd geboren in Fodele, in het district Heraklion. Hij werd opgeleid als iconenschilder, maar studeerde ook in Italië en emigreerde later naar Spanje waar zijn religieuze werken wereldberoemd werden.

Pablo Picasso

Door zijn felle kleurgebruik en langgerekte vormen, trok hij zich weinig aan van de sombere, realistische stijl uit die tijd. Hij was onder meer de inspiratiebron van Pablo Picasso. Simon Vestdijk schreef in 1937 een roman over El Greco: Het vijfde zegel.

Grieks premier

Naar politicus Elefterios Venizelos (1864-1936) is het vliegveld in Athene genoemd. Ook veel straten en pleinen in heel Griekenland zijn naar deze belangrijke in Mournies (vlakbij Chania) geboren staatsman genoemd. Zijn afbeelding staat ook op de Griekse munt van vijftig eurocent. In 1910 werd hij voor het eerst Grieks premier. Daarna is hij vaak herkozen. Hij was degene die het voor elkaar kreeg dat Kreta in 1913 bij Griekenland werd gevoegd. Onder zijn leiderschap werd het Grieks grondgebied behoorlijk uitgebreid tijdens de Balkanoorlogen (1912-1913).

Royal Belvedere

De zon op je bol, een boekje lezen aan het zwembad en genieten van een uitgebreide All Inclusive verzorging. Het kan allemaal...

v.a. 579 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kreta