Kreta

Swipe

Bezienswaardigheden

Het grootste eiland van de Griekse archipel met heel wat te bieden. Bekendste toeristische toppers zijn natuurlijk de Samariakloof en Knossos, maar er zijn veel meer leuke plekjes. Het is gewoon een kwestie van de toeristische drukte rond de hoofdstad Heraklion (Chersonissos, Malia etc.) te vermijden en het eiland over te trekken naar het zuiden waar je nog de authentieke Kretenzische sfeer, mooie (en lege!) strandjes, pittoreske dorpjes en een overweldigende natuur kunt treffen. 

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Kreta expert Machteld Leistra

1. Plakias
Een stuk onder Rethmynon in het zuid-westen ligt het schilderachtige vissersdorp Plakias met een prachtig lang zandstrand. In de buurt liggen het bekende Preveliklooster (verzetshaard tijdens de Turkse bezetting) en de prachtige kloof van Kourtialiotiko. 

2. Agio Nikolaos

Een redelijk toeristisch stadje op de weg naar het zuidoosten van het eiland dat toch nog zijn eigen sfeer heeft weten te behouden. Bijzonder is het binnenmeer Voulismeni dat midden in het centrum ligt. Op de terrasjes er omheen is het goed toeven. 

3. Sitia & Vai 

Een mondain stadje met een gezellige boulevard en leuke winkeltjes. Hier komen de beroemde Sitia olijfolie en de verrukkelijke Sitiawijnen vandaan. De fabriek en wijnkelder zijn te bezoeken. Een bezoekje aan Palmenstrand Vai, circa 26 km verderop is een must. 

4. Mochlos 

Een lieflijk gehuchtje aan de ruige rotsachtige kust, waar je helemaal tot rust kunt komen. Geniet net als de Grieken zelf van een authentieke Kretenzische maaltijd terwijl je de zee tegen de rotsen hoort kabbelen. 

5. Ierapetra e.o. 

Ierapetra zelf is een typisch Grieks stadje met een gezellige boulevard. Het achterland is erg de moeite waard om te bezoeken. Richting klooster Moni Kapsa zijn veel paradijselijke (verlaten) baaien en stranden.  Je komt dan door het dorpje Koutsouras, waar je beslist een bezoekje moet brengen aan de typisch Kretenzische taverna Kaliotzina die zich op een magisch plekje aan zee bevindt. Meer het bergachtige binnenland in vind je nog de echte Kretenzische dorpssfeer.

10 prachtige bestemmingen in Kreta