Lanzarote

Swipe

Bevolking en cultuur

In 2004 telde Lanzarote 116.782 inwoners van wie circa de helft in de hoofdstad Arrecife woont. Op de andere Canarische Eilanden worden de inwoners van Lanzarote conejeros genoemd, dat zoveel als ‘konijnenjagers’ betekent. Naar het schijnt kwamen konijnen vroeger in groten getale voor.

De meesten van de eilandbewoners hebben bloedbanden met de Spanjaarden maar onderscheiden zich graag van hun landgenoten op het vasteland. Op zo’n korte afstand van de Sahara voelen sommige Lanzaroteños zich zelfs meer Afrikaan dan Spanjaard.

Immigranten

Heden ten dage komen er meer mensen binnen op de Canarische Eilanden dan dat er weggaan. Ook op Lanzarote zijn een flink aantal buitenlanders permanent neergestreken, Zuid-Amerikanen en Europeanen (vooral Britten en Ieren) die na hun pensioen komen genieten van de ‘eeuwige lente’.

Verder leven er een paar duizend illegalen uit West-Afrikaanse landen op Lanzarote. Vanuit Zuid-Marokko, de Westelijke Sahara en Mauritanië waagt jaarlijks een groot aantal vluchtelingen in gammele bootjes de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden. Slechts een op de drie haalt levend de overkant.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote