Lanzarote

Swipe

Kunst en architectuur

Dankzij de niet aflatende inspanningen van kunstenaar César Manrique zijn gebouwen op Lanzarote zelden hoger dan de palmbomen en zoveel mogelijk geschilderd in wit en de traditionele kleuren blauw en groen. Zelfs bij de allernieuwste (vakantie)woningen zien we deze traditionele details terug.

Architectuur op de Canarische Eilanden is sterk verwant aan die van het Spaanse vasteland (vooral die van Andalusië) maar heeft ook Portugese, Britse en Vlaamse invloeden ondergaan. Dit is goed te zien in de vele kastelen, kerken en paleizen die de eilanden rijk zijn.

Arabische en islamitische mudéjar-elementen zijn er ook. Let maar eens op de plafonds in de kerken. Zelfs in de eenvoudigste dorpskapelletjes is deze van hout en vaak mooi bewerkt. Interieurs van Canarische kerken, in de loop der eeuwen verwoest door branden en piraten en telkens weer herbouwd of opgeknapt, vertonen vaak een mix van stijlen uit verschillende periodes.

Karakteristiek voor de Canarische woonhuizen zijn de blokvormige bouw en de houten luiken voor de vensters. Veel woningen hebben een veranda met pergola of houten balkon, vaak fraai bewerkt. Torentjes in uivorm bovenop de schoorstenen verraden Moorse invloeden. Stadswoningen van de rijkeren hebben vaak twee verdiepingen en een sfeervolle patio.

De traditionele Canarische wijze van bouwen is op Lanzarote goed bewaard gebleven. Het bouwmateriaal is hier natuurlijk lavasteen. Dit materiaal is te zien in kerken en huizen en wordt verwerkt in trappen, tuinmuren, waterbassins, bloembakken en muurtjes met kunstig gestapelde stenen rond de akkers. Eenvoud siert de stads- en dorpsbebouwing, met keurig geschilderde woningen en verzorgde tuintjes.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote