Lanzarote

Swipe

Muziek en dans

De vele fiesta’s die op de Canarische Eilanden gevierd worden zijn ideale momenten om kennis te maken met traditionele dans en muziek. De volksdansen en liederen zijn beïnvloed door stijlen van het Europese vasteland. Zo ontbreekt in geen enkel muziekgezelschap de Spaanse gitaar. In de Canarische popmuziek zijn ook Latijns-Amerikaanse ritmes te herkennen, vooral de salsa.

Uit Teguise op Lanzarote, lang het culturele hart van de Canarische archipel, komt de timple. Dit is een kleine vijfsnarige gitaar en symbool van de Canarische Eilanden. Het instrument heeft wel wat weg van een ukelele en duikt ook op bij folkloristische muziek in Zuid-Amerikaanse landen. Voorbeelden van verschillende types timple zijn te bewonderen in het museum van Casa del Timple, waar ook concerten worden gegeven. 

Andere typisch Canarische instrumenten zijn de cháracas (grote castagnetten) en de tajaraste, een soort tamboerijn.

Wil je Canarische muziek aanschaffen, kijk dan uit naar de cd’s van de Canarische folkloristische groep Los Sabandeños. Aanbeden wordt de melancholieke zangeres Rosana Arbelo, geboren op Lanzarote terwijl Pedro Guerra van Tenerife veel succes heeft in de hele Spaanssprekende wereld.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote