Lanzarote

Swipe

Vissers en boeren

Visserij

Visserij speelt een belangrijke rol in de economie van Lanzarote. Arrecife is (na Las Palmas op Gran Canaria) de belangrijkste vissershaven in de regio. De haven ligt vlak bij de rijke visgronden tussen Lanzarote en Marokko. Dagelijks worden er grote containers sardines, makreel, tonijn en andere zeevissen aan- en afgevoerd. Een deel van de vangst wordt verwerkt in de conservenfabrieken bij Arrecife. In andere plaatsen aan de kust laten veel vissers hun bootjes in de steek en zoeken een baan in het toerisme.

Landbouw

Gebrek aan regenval en een arme bodem beperken van oudsher mogelijkheden voor de landbouw. Maar de Lanzaroteños geven nooit op en weten met vereende krachten toch landbouwgewassen aan de aarde te onttrekken. Zo is er aan uien, aardappels, tomaten en meloenen zelden gebrek. Uien en aardappels worden zelfs geëxporteerd naar Spanje. De boeren verbouwen ook knoflook, bonen, linzen en maïs, altijd op kleine velden, vaak omgeven door muurtjes.

Veeteelt

Voor wat betreft de veeteelt: grazige weiden ontbreken en schapen of koeien zijn er niet, wel ezels, dromedarissen en veel geiten. De geiten leveren behalve geitenvlees en geitenmelk ook heerlijke geitenkaas.

Kleurstof

De productie van cochenille maakt een bescheiden comeback, mede dankzij EU-subsidies. Door concurrentie van synthetische kleurstoffen stopte de oogst van de cactus-diertjes aan het begin van de 20e eeuw, maar rond de cactusrijke dorpjes Mala en Guatiza ten noorden van Costa Teguise hebben boeren deze oude stiel nieuw leven ingeblazen. Er blijkt weer een markt te zijn voor natuurlijke kleurstoffen zonder chemische toevoegingen.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote