Lanzarote

Swipe

Nieuwe handel

Na de grote uittocht van de 17e eeuw hielden de achterblijvers op Lanzarote het hoofd koel. Zij haalden in de 18e en 19e eeuw inkomsten uit de verbouw van nieuwe producten afkomstig uit Zuid-Amerika. Tomaten, bananen, maïs en aardappels werden de nieuwe exportproducten.

Luizenrood

Later kwam daar nog cochenille bij, een kleurstof geleverd door het vrouwtje van de scharlakenluis (Dactylopius coccus). Dit is een insectensoort dat op vijgencactussen leeft. Als de schilden van de beestjes gemalen worden komt een karmijnrood pigment vrij dat gebruikt wordt om make-up, campari, snoep en andere levensmiddelen te kleuren. Cochenille was in de 19e eeuw een lucratief handelsproduct.

Zouthandel

Ook de handel in zout bloeide in deze periode. Het werd als conserveringsmiddel gebruikt in de visindustrie, voorafgaand aan de komst van de ijskast. Op Lanzarote zijn in het zuiden nog een paar zoutpannen in gebruik: de Saliñas del Januba. Vijfsterrenhotel Gran Meliá Saliñas in Costa Teguise is het enige wat herinnert aan de zoutvelden in die regio.

Toerisme

Eind 19e eeuw ondergingen de Canarische Eilanden een culturele opleving met de introductie van de drukpers. Her en der werden scholen opgericht en op Tenerife werd een universiteit geopend. In 1899 verscheen de eerste Canarische krant: El Guanche. In deze periode kwamen ook de eerste toeristen naar Gran Canaria en Tenerife, een tripje dat destijds uitsluitend was weggelegd voor welvarende Europeanen.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote