Lanzarote

Swipe

Ligging en landschap

Lanzarote is 60 km lang en op zijn breedste punt 21 km breed. In grootte is ‘t het vierde eiland van de Canarische Eilanden, na Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Het is het meest noordelijke eiland van de archipel en ligt nog geen 125 km van de westkust van Afrika en 1100 km ten zuiden van Spanje.

Ten noorden van Lanzarote ligt de Chinijo-archipel met een paar kleinere eilanden waarvan alleen La Graciosa bewoond is. Buureiland Fuerteventura bevindt zich op slechts 11 km afstand ten zuiden van Lanzarote. Er zijn aanwijzingen dat beide eilanden ooit met elkaar verbonden waren.

Lanzarote is verdeeld in zeven stadsdistricten die alle de kust raken. Van noord naar zuid zijn dit: Haría, Teguise, San Bartolomé, Tinajo, Arrecife, Tías en Yaiza.

Lanzarote, de Chinijo-archipel en Fuerteventura zijn zo’n dertig tot veertig miljoen jaar geleden gevormd, de andere Canarische Eilanden zijn een stuk jonger.

Atlantis

De Griekse wijsgeer Plato meende dat de Canarische archipel deel uitmaakte van het legendarische verdwenen rijk Atlantis maar in de 21e?eeuw krijgt deze veronderstelling weinig steun meer. Waarschijnlijker is dat de eilanden ontstonden door onderzeese vulkanische activiteiten, veroorzaakt door de enerzijds oostwaarts bewegende Afrikaans-Eurazische plaat en de anderzijds westwaarts bewegende Amerikaanse platen. In feite zijn de eilanden toppen van grote onderaardse bergketens. 

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote