Lanzarote

Swipe

Donkere aarde, groene oases

Nergens anders is de vulkanische oorsprong van de Canarische Eilanden beter te zien dan op Lanzarote – voor geologen is dit een van de interessantste plekken op aarde. Titeroygatra, zo noemde de oorspronkelijke bevolking hun eiland, ‘land van gekleurde heuvels’.

Het landschap is voor een groot deel bedekt met verschillende lagen gestold lava, keihard, donker of in oker- en aardetinten, met daarop verspreid zo’n driehonderd kraters en vulkaankegels. Waar het lavadek ouder is, is de bodem verweerd tot fijnkorrelig grijs en zwart poeder. Zo’n dramatisch decor zal niet iedereen meteen kunnen bekoren maar heeft op veel mensen toch een wonderlijke aantrekkingskracht. Wie het betoverende vulkanische landschap van Lanzarote een paar dagen op zich laat inwerken zal zeker geïmponeerd raken door de woeste schoonheid ervan.

Dat de eilandbewoners de natuur van hun thuisland zo goed naar hun hand hebben weten te zetten dwingt respect af. Op veel plaatsen helpen zij het groen een handje om zich te ontworstelen aan de droogte en de verstikkende laag lava. En met succes! Cactussen, palmbomen, aardappelplanten en allerlei groentes trotseren de vijandige omgeving, de bloemen bloeien en de wijn smaakt uitstekend.

Rond het hele eiland is de zee schoon en diepblauw. Langs de kusten liggen grote en kleinere baaien en door rotsen geflankeerde stranden. Aan de oostkust is het water kalm, aan de westkust is de zee wilder en zijn de stranden, afgezien van groepjes fanatieke surfers, verlaten.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote