Lanzarote

Swipe

Slapende vulkanen

Vulkaanuitbarstingen hebben het landschap van Lanzarote in de loop van miljoenen jaren voortdurend veranderd. Het meest ingrijpend waren de Timanfaya-erupties tussen 1730 en 1736, de langste en krachtigste vulkanische activiteit sinds mensenheugenis. Ook in 1824 was er nog een grote uitbarsting. Sindsdien is het rustig op Lanzarote maar de vulkanen zijn niet allemaal dood, sommige slapen slechts. Vandaar dat de inwoners zeggen dat de zevende dag van de schepping nog moet plaatsvinden op hun eiland.

Vuurbergen

Lanzarote heeft geen hoge bergen maar voor ons laaglanders is een flinke heuvel al snel indrukwekkend. Twee oudere vulkanische massieven domineren het landschap: Los Ajaches in het zuiden en Famara-Guatifay in het noorden met het hoogste punt van het eiland: de Peñas del Chache (670 m). Aan de kust loopt het Famara-massief abrupt af in zee met een 23 km lange strook van hoge, steile kliffen, de Riscos de Famara. Los Ajaches is rondvormiger en minder dramatisch. De Atalaya de Femés is hier de hoogste top (608 m).

In het westen tot slot liggen de jongere Montañas del Fuego, de ‘Vuurbergen’ van Lanzarote. De hoogste top is daar 510 meter. Geologisch gezien is dit het meest interessante deel van het eiland. Om een goed beeld te krijgen van de ontstaansgeschiedenis van Lanzarote moet je zeker een bezoekje brengen aan dit natuurwonder dat is opgenomen in Timanfaya Nationaal Park.

De beste route lopen om zo veel mogelijk vulkanen te zien?

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote