Lanzarote

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Hét grote pluspunt van de Canarische Eilanden is het heerlijke, constante klimaat. Ook op Lanzarote zijn de winters mild en zonnig. Hoewel de eilanden op dezelfde hoogte liggen als de hete Sahara, houden de noordoostelijke passaatwinden en de Canarische Stroom die de eilanden omspoelt (een aftakking van de Golfstroom) de temperaturen in balans.

Droog en warm

Lanzarote heeft net als Fuerteventura een droog en warm klimaat met maar weinig verschillen tussen zomer en winter. Op Lanzarote valt gemiddeld slechts 157 mm regen per jaar (Nederland 800?mm). De meeste regen valt van november t/m maart maar veel stelt het niet voor. Omdat Lanzarote geen hoge bergen heeft blijven de wolken niet lang hangen en schijnt de zon na een paar uur weer volop, vooral aan de kust. Op dagen dat de wind naar het zuidwesten draait kan het in de hogere delen bewolkt en fris zijn. Over het algemeen is het bergachtige noorden van het eiland wat koeler, natter en winderiger dan het vlakkere zuiden waar het warm en droog is. Het midden van Lanzarote zit daar zo’n beetje tussenin.

Temperaturen

De zon schijnt maar liefst 345 dagen. Overdag stijgt het kwik in de zomer zelden boven de 28?°C en ’s?nachts wordt het niet koeler dan 14?°C. Augustus en september zijn de warmste maanden; de koelste maanden zijn december t/m maart. Het kan dan overdag toch nog zo’n 23?°C worden. De gemiddelde temperatuur van het zeewater beweegt zich tussen de 17?°C (januari) en 24?°C -(september).

Zandwind

Lanzarote heeft in de zomermaanden een dag of wat last van de sirocco, een stormachtige wind die vanuit Afrika fijn Saharazand aanvoert dat overal in en tussen gaat zitten. Op zulke dagen kan het heet en benauwd zijn.

Beste reistijd voor Lanzarote

De drukste periodes op de Canarische Eilanden zijn de weken rond Kerstmis, carnaval en Pasen. Ook in de zomermaanden (vooral augustus) is er weer een piek. Dan zijn er veel Britten en Spanjaarden op het eiland en liggen de prijzen van vlieg-tickets en accommodatie hoger. Dit en het klimaat in overweging nemende kunnen we stellen dat het voorjaar (afgezien dus van Pasen en carnaval) en najaar de beste perioden zijn voor een bezoek aan Lanzarote. Het is er dan relatief rustig en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het komt erop neer dat het er meestal warm genoeg is om lekker in de zon te zitten en koel genoeg om actief te zijn. Ben je een gevorderde wind- of kite-surfer dan zijn de zomermaanden juist weer prima, dan waait de meeste wind. Voor duikers is het handig om te weten dat van november tot februari het water het helderst is. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2023","attributes":{"class":"media-image","height":"312","style":"vertical-align: middle;","width":"480"}}]]

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote