Lanzarote

Swipe

Feestdagen, festivals en evenementen

De Canario’s en dus ook de inwoners van Lanzarote houden van feestjes: er is altijd wel ergens een romería (pelgrimage) of andere religieuze feestdag aan de gang. Hieronder vallen de bekende christelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis maar de katholieke eilandbewoners houden ook Mariafeesten in ere en vieren eeuwenoude -herdenkingsdagen van beschermheiligen van stad, streek of dorp. Deze fiestas, die soms wel een week duren gaan gepaard met veel muziek, optochten, dans, klederdracht en andere -uitingen van de Canarische folklore. Hoogtepunt is meestal een religieuze processie. Ook sportieve evenementen vinden dan plaats, zoals Lucha Canaria, het Canarische worstelen en er zijn demonstraties van Juego del Palo, een duel met lange stokken.

De algemene, officiële Spaanse vrije feestdagen zijn: 1 januari, Nieuwjaarsdag; maart/april, Goede Vrijdag; 1 mei, Dag van de Arbeid; 15 augustus, Maria-Hemelvaart; 12 oktober, Día de la Hispanidad (Spanjedag); 1 november, Allerheiligen; 6 november, Día de la constitución (Dag van de Grondwet); 25 december, Kerstmis; 31 december, Oud en nieuw.  

De Canarische Eilanden voegen daar een eigen dag aan toe: de Dag van de Canarische Eilanden (30 mei). Daarnaast kiest ieder eiland nog zijn eigen feestdagen. Tijdens deze dagen staat het openbare leven vrijwel stil.

Het carnavalsfeest (februari/maart) is een periode van caleidoscopische chaos. De ‘losbandigheid’ die ermee samen heet te gaan was een paar eeuwen geleden voor de Spaanse inquisitie aanleiding het feest in de ban te doen. Ook onder het regime van Franco in de twintigste eeuw was carnaval jaren verboden maar het blijkt een onverwoestbaar feest. Vooral in Arrecife is het tijdens de carnavalsviering een gekkenhuis, met optochten rond een thema, carnavalskoningin-verkiezingen en veel samba- en salsamuziek. De murgas, carnavalsverenigingen, nemen hun taak hoogst serieus en komen al maanden van tevoren bijeen om kostuums en liedteksten te maken. Meer is te lezen op www.carnavalcanarias.com.

Ook de Semana Santa (maart/april) aat niemand op Lanzarote onberoerd. In de heilige week voor Pasen trekken religieuze broederschappen in processies door de straten waarbij beelden van Jezus, Maria en bekende heiligen worden meegedragen. Het is een indrukwekkend en vaak mysterieus spektakel. Romería de San Isidro (15 mei) Dit feest speelt zich af in Uga, het dromedarissencentrum in het zuiden van Lanzarote. Bont uitgedoste mensen en dromedarissen paraderen door de straten van de stad en er zijn allerlei folkloristische voorstellingen.

Er worden vele sportevenementen op Lanzarote gehouden maar de internationale Ironman Triatlon (mei) is de grootste en bekendste. Zo’n achthonderd atleten uit alle delen van de wereld gaan ieder jaar de uitdaging aan van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Dit alles gebeurt op dezelfde dag en begint en eindigt op de Avenida de Las Playas in Puerto del Carmen onder grote belangstelling van bevolking en toeristen. 

TIjdens Corpus Christi (eind mei, begin juni) componeren kunstenaars met gekleurde bloemblaadjes schitterende straatschilderijen met figuratieve en abstracte patronen. Omdat op Lanzarote grote hoeveelheden bloemblaadjes niet voorhanden zijn maakt men daar gebruik van gekleurd zeezout. Mocht je rond deze tijd op Lanzarote zijn, ga dan naar Arrecife en bewonder de fantasierijke tapijten in straten en op pleinen.

San Juan (23 juni) markeert het begin van de zomer. In de eerste zomernacht komen de mensen bijeen rond grote vreugdevuren. Bij dit feest hoort de coca, een zoete koek van brooddeeg, vruchten en noten.

Op San Marcial del Rubicón (1e week juli) gedenkt men de patroonheilige van Lanzarote. Zijn naamdag wordt op diverse plaatsen gevierd.  

De maand juli staat ook in het teken van Nuestra Señora del Carmen (16 juli) wier beeld in een boot langs de kust gevoerd wordt, begeleid door versierde vissersboten op zee, een schitterend schouwspel. Vooral het eiland La Graciosa staat in het middelpunt van de belangstelling.

San Ginés (vanaf 25 augustus) is het feest van de beschermheilige van Arrecife. Geniet in de hoofdstad van optochten, optredens en nachtelijke straatfeesten.

Tijdens Nuestra Señora de Los Remedios (september) is er een traditionele pelgrimage naar de Los Remedios-kerk in Yaiza.

Tijdens Nuestra Señora de Los Dolores (15 september) herdenken de inwoners van Mancha Blanca nog elk jaar dat hun dorpje gespaard werd bij de Timanfaya-uitbarstingen. Op miraculeuze wijze maakte de lavastroom vlak voor hun woningen een bocht en ging de andere kant op. Een kruis op een lavablok markeert deze locatie, naast het kerkje Ermita de los Dolores.

Het Festival de Música Visual (oktober) heeft internationale allure, met veel avant-gardistische en etnische muziek en ook filmvoorstellingen. De muziekoptredens vinden onder andere plaats in de lavatunnels van Jameos del Agua, een belevenis voor zowel musici als toeschouwers. De akoestiek is er bijzonder goed.

Santos Inocentes (28 december), de dag van de ‘Onschuldige heiligen’ heeft wel wat weg van 1 april want ook op deze dag nemen mensen elkaar graag in de maling.

Kerstmis heeft op de Canarische Eilanden een geheel eigen sfeer. In de kerken staan grote kerststallen en na de nachtmis op kerstavond feesten de mensen nog lang na, thuis of op straat. Vooral Teguise is hierom vermaard.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote