Lanzarote

Swipe

Wandelen

Hoewel Lanzarote niet als uitgesproken wandelbestemming bekend staat, zijn wandelaars over het algemeen blij verrast met hetgeen het eiland te bieden heeft. Het afwisselende landschap leent zich namelijk uitstekend voor korte of lange wandeltochten waarbij je versteld zult staan van alles wat je tegenkomt.

Lavavelden met vreemde vormen en kleuren, glooiende heuvelruggen met slaperige dorpjes, spannende vulkaanhellingen en dramatische vergezichten bieden steeds een nieuw, adembenemend perspectief. Al wandelend ontdek je Lanzarote zelfs als de beste want lopend is vaak de enige manier om onbekende plekjes en verlaten stranden te bereiken.

In Timanfaya Nationaal Park zijn de wandelmogelijkheden beperkt, daarbuiten ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt zowel op je gemak kilometers langs de kust slenteren als de toppen van niet al te hoge kraters beklimmen. De hoogste top, Peñas del Chache is echter militair gebied en niet toegankelijk.

Vooral het Famara-massief biedt veel mogelijkheden voor wandelaars – in Haría en omgeving beginnen de mooiste wandelroutes. Deze routes zijn niet aangegeven maar staan beschreven in de wandelgidsen.

Vanuit Puerto del Carmen is het mogelijk om ononderbroken langs de kust te (hard)lopen tot helemaal in Arrecife. Ook in omgekeerde richting zijn vanuit Puerto del Carmen zonder veel hindernissen plaatsen langs de kust te voet bereikbaar.

Begeleide wandeltochten Lanzarote

Olita Treks, Tel: 928 592 148, heeft een bescheiden maar interessant wandelaanbod van halve dagtochten en een van een hele dag op het eilandje La Graciosa. Canary Trekking, Tel: 609 537 684, organiseert pittige wandelingen met kleine groepen (6 tot 16 deelnemers) langs de randen van Timanfaya en andere delen van het eiland. Onderweg veel aandacht voor flora, fauna en vulkanische verschijnselen. Kinderen vanaf acht jaar zijn op sommige routes ook welkom.

Wandeltips

Neem de tijd voor je wandeling en ga als het even kan niet alleen op stap. Ga je toch solo, vertel dan aan iemand waar je heengaat en hoe laat je denkt terug te zijn. Mocht je verdwalen of onderweg gewond raken, dan kan het in afgelegen gebieden lang duren voordat er mensen langskomen. Neem je mobieltje mee voor het geval je hulp nodig hebt.

Trek stevige schoenen aan en neem een rugzakje mee met veel water en iets te eten. Bescherm jezelf tegen de zon – er is weinig schaduw. Houd er rekening mee dat in de winter ook op zonnige dagen het weer in de bergen plotseling kan omslaan. Neem daarom een windjack, bodywarmer of trui mee. Regenkleding kan eveneens van pas komen.

Het spreekt vanzelf dat wandelaars op de paden blijven, geen dieren verstoren, geen planten verzamelen, geen open vuur maken en geen afval achterlaten.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote