Los Angeles

Swipe

Vervoer

Ondanks dat het erg druk is op de weg, kan het handig zijn om een auto te huren in Los Angeles. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn soms aanzienlijk en het kost dan wat langer om er te komen met het openbaar vervoer. Zorg er wel altijd voor dat u de auto bij het verlaten goed afsluit en geen waardevolle zaken in het zicht laat (neem ze het liefst met u mee). Ook is het verstandig om de auto op een goed verlichte en waar mogelijk beveiligde parkeerplaats te stallen.

Wilt u een auto huren, dan is dat onder andere mogelijk bij de luchthavens van Los Angeles. Er zijn ook een aantal verhuurbedrijven in de stad zelf. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkomt u nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

Het openbaar vervoer is de laatste jaren sterk verbeterd in Los Angeles en u kunt bijna overal zonder probleem komen. Vanwege de grote afstanden is het wel mogelijk dat de rit soms wat lang duurt. Houdt daar rekening mee wanneer u vroeg bij een bezienswaardigheid wilt arriveren. Het openbaar vervoer bestaat uit metro’s, bussen, treinen en shuttle bussen. De prijs van een enkele rit voor metro en (shuttle)bus kost tussen de $1,50 en $7,00.

U kunt ook gebruik maken van een taxi, die relatief goedkoop is. Er rijden veel taxi’s die herkenbaar zijn aan het bord ‘Taxi’ op het dak van de auto. Is deze verlicht dan kunt u de taxi aanhouden.

Metro Los Angeles

Met de metro reist u op een goedkope en snelle manier naar uw plaats van bestemming. Voordat u vertrekt kunt u online met de The Metro Trip Planner uw reis van deur tot deur plannen. Deze Metro Trip Planner is ook beschikbaar als app voor uw mobiele telefoon.

Ook kunt u bij een verkoopbalie meestal gratis plattegronden krijgen en hangen er op elk station overzichtskaarten. Zo weet u waar elke metro heen gaat.

Wanneer u besluit per rit te betalen is het handig om het exacte bedrag ($1,50 voor een enkele rit) bij u te hebben. Wilt u langer gebruik maken van de metro (en bus) dan kunt u ook de Metro TAP kaart aanschaffen. U kunt kiezen uit een dag-, week- en maand pas of een bepaald bedrag ineens op de kaart zetten. U betaalt uiteindelijk altijd minder dan wanneer u per rit besluit te betalen, de TAP kaart is daarom voordeliger. U kunt de kaart verkrijgen in de automaten die in de metro-hal staan.

De TAP kaart is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart en werkt ook hetzelfde. Voor het instappen, haalt u de kaart langs een lezer van de toegangspoortjes en dit doet u ook na het uitstappen.

Metro Adventures / Experience LA

Met de service Metro Adventures / Experience LA komt u bij dicht bij de meeste bezienswaardigheden voor een all-in prijs. Er zijn verschillende pakketten mogelijk. Kijk daarvoor bij de website: www.experiencela.com

Bus Los Angeles

Het reizen per bus gaat wat minder snel dan met de metro, maar u komt bijna overal. Ze zijn herkenbaar aan een routenummer en een (digitaal) bestemmingsbord. Er rijden ongeveer 200 verschillende bussen door de stad en naar de buitenwijken.

Metro Bus Lines

De metro’s hebben over het algemeen wel een verbinding met één of meerdere bussen, die u dichter bij uw bestemming kunnen brengen. Deze bussen worden Metro Bus Lines genoemd. U kunt aan Sommige van deze bussen stoppen bij elke halte en andere rijden hele blokken of zelfs naar andere steden. Dit kunt u zien aan de kleur en de naam:

·         Metro Local (oranje) stopt bij (bijna) alle grote straten van de stad.

·         Metro Rapid (rood) maakt minder stops dan de oranje bus en rijdt grotere afstanden ineens.

·         Metro Express (blauw) stopt vlakbij snelwegen.

·         Metro Silver Line (BRT) verbindt South Bay met San Gabriel Valley en Downtown LA.

·         Metro Orange Line (BRT) rijdt van North Hollywood naar Warner Center in Woodland Hills.

In de bus kunt u via kaartlezers betalen met de TAP kaart, net als bij de metro. Het is ook mogelijk met contant en gepast (munt)geld te betalen. Het laatste kost iets meer.

DASH bus

De zogenaamde DASH bus reist van district naar district in het centrum van Los Angeles.

In de bus kunt u via kaartlezers betalen met de TAP kaart, net als bij de metro. Het is ook mogelijk met contant en gepast (munt)geld te betalen. Het laatste kost iets meer.

Flyaway

Met de Flyaway reist u op een snelle manier van en naar de vliegvelden LAX en Van Nuys. U kunt een ticket kopen bij de Union Station FlyAway kiosk in de Patsaouras Transit Plaza of bij de Van Nuys FlyAway Terminal. Let op: u kunt bij deze laatste alleen met pinpas of creditcard afrekenen.

 

Hop on/hop off bus Los Angeles

Voor het zien van alle bezienswaardigheden kunt u een zogenaamde Hop on/Hop off Bus nemen. Een bekende operator is Starline. Deze bussen komen langs alle attracties de stad biedt. U kunt bij elke stop uitstappen. Mocht u een totale tour blijven zitten, dan duurt dat meestal twee tot drie uur.

De prijzen zijn afhankelijk van de touroperator waar u de tickets van koopt.

TAP kaart (OV-Chipkaart)

De TAP kaart is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart. U koopt eenmalig voor $1,00 een kaart bij het metrostation en laadt deze telkens op voor voldoende saldo of koopt een dag, -week-, of maand TAP kaart. U haalt de kaart bij het instappen langs een toegangspoortje of een automaat in de metro en bus en doet dit ook weer bij het uitstappen. Het voordeel van de TAP kaart is dat u korting krijgt op elke rit.

De kaarten zijn verkrijgbaar via automaten in de meeste stations, het vliegveld en behoorlijk wat winkels in de stad (bij deze laatste kosten ze echter $2,00).

Trein Los Angeles

Er rijden veel zogenaamde Amtrak treinen van Los Angeles naar andere steden in de Verenigde Staten. De prijzen verschillen naargelang het aantal kilometers. U kunt bij de verkoopbalie of in de automaten een kaartje kopen. Bij de balie kunt u ook meer informatie inwinnen over gereduceerde prijzen en de dienstregeling.

Taxi Los Angeles

Er rijden veel taxi’s in Los Angeles en u zult weinig moeite hebben er één aan te houden. De meeste taxistandplaatsen vindt u bij hotels en stations. Taxi’s worden als erg veilig beschouwd, al kunnen de prijzen nogal verschillen per bedrijf. De meest goedkope taxi’s zijn duidelijk herkenbaar vanwege hun typische gele kleur, de zogenaamde Yellow cabs. De prijzen van andere taxi’s kunnen veel hoger zijn. Wanneer het licht op een taxi brandt heeft deze dienst en kunt u de taxi staande houden.

Pas wanneer u bent ingestapt geeft u bij de chauffeur aan waar u wilt stoppen. Ook behoort u een taxichauffeur fooi te geven. De minimale fooi bedraagt minstens 15% van de totaalprijs.

Van en naar het vliegveld

Reizen van en naar het vliegveld in Los Angeles is mogelijk per shuttlebus, Flyaway bus en taxi. De shuttlebus en taxi zetten u af voor de deur van het hotel, met de Flyaway bus reist u over het algemeen het snelst naar een groot station.

10 prachtige bestemmingen in Los Angeles