Mallorca

Swipe

Feesten en Festivals

Er worden op Mallorca regelmatig feesten en festivals gehouden. De meeste feesten of 'fiestas' op Mallorca hebben een religieuze oorsprong; het zijn kerkelijke feestdagen, feesten voor beschermheiligen, feesten ter ere van Maria en andere heiligen. Vaak wordt een afbeelding van de betreffende heilige in processie rondgedragen en offert men lokale producten aan de patroonheilige. Ook zijn er feesten die hun wortels hebben in de met legenden doorweven geschiedenis van het eiland Mallorca. Optochten, muziek, klederdrachten, dansen, eten en drinken zijn de trefwoorden die de meeste 'fiestas' karakteriseren. Voorts viert men op Mallorca alle christelijke feestdagen, zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Sacramentsdag, Maria-Hemelvaart, Maria Onbevlekte Ontvangenis en Kerstmis. Bovendien viert men op Mallorca de officiële feestdagen.

Ibatur geeft vier maal per jaar de Engelstalige brochure Events uit met een driemaandelijks overzicht van alle feesten en festiviteiten op deeilanden van de Balearen. De folder is verkrijgbaar bij de toeristeninformatiekantoren op Mallorca.

Feestdagen

Januari:
- Nieuwjaarsdag op 1 januari.
- Op 5 januari is er een optocht in Palma ter ere van Driekoningen (6 jan.).
_ Driekoningen en pakjesdag voor de kinderen op 6 januari.
- Het feest van San Antonio Abad (onder andere beschermheilige van huisdieren) viert men rond 17 januari met colcades, foguerons, cavalletsen traditionele dansen in Arta, Manacor, Pollenca, Sa Pobla, Sant Lloreng en Sóller. In Sa Pobla zijn glosadors-wedstrijden (verzen maken).
- Ter ere van San Sebastian is er vanaf 14 januari een week feest in Palma met muziek, dans en toneel.
Februari:
- Eind februari en/of begin maart viert men in Porreres en Montuiri uitbundig carnaval. Op de vierde zondag in de vastentijd viert men in Sant Joan het Festa d'es pa i es vi, een bedevaartsfeest.
Maart:
- In de maand maart is er een aardewerkbeurs in Marratxi.
Maart/april:
- Semana Santa (Goede Week; processie) in de maand maart/april in Palma, Pollenca en Sineu. 's Avonds zijn de Davallaments, een uitbeelding van de lijdensweg van Jezus van Nazareth met als hoogtepunt de kruisafneming. Met name de voorstellingen in Pollenca en Sineu zijn een bezoek meer dan waard.
- Dinsdags na Hemelvaartsdag zijn er wedstrijden in werkliederen en tonades in Sa Pobla.
April:
- Dag van de Overwinning in de Burgeroorlog op 1 april.
Mei:
- Dag van de Arbeid op 1 mei.
- In mei viert men het feest van de moren en christenen in Sóller.
Juni:
- Op 12 en 13 juni zijn er cavallets in Arta (zie 'Muziek en Dans').
- San Juan Bautista (Johannes de Doper; het feest van St.-Jan) op 24 juni. In Muro voert men traditionele dansen op en ontsteekt men vreugdevuren, revetla's genoemd.
- Sacramentsdag of Corpus Cristi valt in de maand juni.
- Op 23/24 juni is er het feest van St.-Jan (Johannes de Doper).
- Eind juni zijn er in Sant Joan slingerwedstrijden, volksdansen en optochten van dimonis (duivels met maskers, geitenhoorns en koeienbellen).
Juli:
- Op 2 juli is er in Alcúdia een bedevaartsfeest.
- Op 15 juli is er in Port de Sóller een nachtelijke processie langs de zee.
- Op 16 juli zijn er in de havens van Port de Andratx, Cala Ratjada, Port Pollenca en Port de Solier de Fiestas de la Virgeri del Carmen, feesten ter ere van de beschermheilige van zeevaarders.
- Op 25 juli viert men in Calvia de nit mallorquina met traditionele dansen.
- Op 28 juli rijden zegewagens van Santa Catalina Thomas door de straten van Valldemossa (sa beateta). Santa Catalina Thomas werd in Valldemossa geboren als dochter van een boerenfamilie. Tijdens de opvoeding van meisjes wordt zij te pas en te onpas als voorbeeld gesteld. Op jeugdige leeftijd kreeg zij werk in een paleis; later nam ze haar intrek in het Magdalenaklooster. In 1574 overleed zij; na haar dood werd zij heilig verklaard. Sinds de vorige eeuw rijdt een zegewagen met daarop een als Santa Catalina Thomós verkleed meisje door de straten van Valldemossa. Ze wordt begeleid door kinderen met fakkels, ezelrijders en andere zegewagens. De kleding is typerend voor de 18e eeuw.
Augustus:
- Op 2 augustus viert men het feest van de moren en christenen in Pollenca. Het feest herinnert aan de overwinning op 31 mei 1550 van Joan Mas op de Turkse piraten.
- In Algaida en Montuiri viert men op 23, 24, 25 of 26 augustus het ball de cossiers (zie 'Muziek en dans').
- Op 24 augustus zijn er paardenrennen in Arta.
- In Felanitx danst men op 28 augustus de cavallets (zie 'Muziek en dans') tijdens SanAgustin.
September:
- In Santa Margalida is op de eerste zondag in september de Processó de la Beata, een processie ter ere van de heilige Santa Catalina; Thomas (zie ook 28 juli).
September/Oktober:
- Op de laatste zondag in september of de eerste zondag in oktober; zijn er op het kerkplein in Binissalem de druivenoogstfeesten met boleros en andere volksdansen, wijnproeven en het zegenen van def wijn.
November:
- 1 november is het Allerheiligen.
- 2 november is het Allerzielen.
- In november is er in Inca de kermis van Dijous Bo (letterlijk: goede donderdag).
December:
- 6 december is de Dag van de Grondwet, een officiële feestdag.
- 8 december is de dag van Maria's Onbevlekte Ontvangenis (Immaculada Conzepcion).
- Kerstnacht. Tijdens de kerstnachtdiensten in de kathedraal van Palma en het klooster van Lluc voert men de Canto de la Siliba op. Een kind, gewapend met een zwaard en gekleed in een tuniek, reciteert delen uit het bijbelboek Openbaringen.

10 prachtige bestemmingen in Mallorca