Mallorca

Swipe

Eten

Op Mallorca kunt u goed en afwisselend eten. Behalve de lokale specialiteiten vinden we er onder meer Spaanse, Chinese, Franse, Duitse, Engelse, Belgische, Hollandse, Arabische, Italiaanse en Mexicaanse restaurants. Er is een landelijke regeling waarbij de kwaliteit van het restaurant wordt aangegeven met 1 tot 5 vorkjes. Hoe meer hoe beter (en duurder). Het is in toeristenplaatsen op Mallorca verstandig om de prijzen van restaurants te vergelijken, omdat die nogal kunnen verschillen. In de regel zijn de menu's in het Spaans geschreven. In de toeristencentra zijn de menu's tevens in het Duits en Engels geschreven, en incidenteel in het Frans of Nederlands. De prijzen van de gerechten worden in de regel bij de ingang van het restaurant kenbaar gemaakt. De prijs van een maaltijd is afhankelijk van waar u die gebruikt. Bij de rekening wordt meestal bedieningsgeld opgeteld. Let op of de BTW (IVA ofwel Impuesto al Valor Ananido) bij de prijs is inbegrepen (IVA incluido). Is dit niet het geval (IVA no incluido), dan wordt de rekening nog eens met 15% verhoogd! Het is gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst.

Het ontbijt (desayuno) op Mallorca is meestal zoet en eenvoudig: koffie, koekjes, cake, pannenkoekjes of churros (gebakken deegstengels). Wilt u niet in een restaurant ontbijten, dan kunt u in een banketbakkerij (pasteleria of confiteria) of een cafetaria (cafeteria) koffie met croissant of geroosterd brood (tostada) bestellen. In de banketbakkerijen kunt u ook heerlijke gebakjes kopen. Rond elf uur eet men vaak een zoet broodje. De Mallorcanen lunchen meestal tussen 14.00 en 15.00 uur; u kunt echter in het algemeen al om 13.00 uur terecht. Voor de Spanjaarden is de lunch (comida) de hoofdmaaltijd. De menukaart vermeldt doorgaans enkele menu's (menu del dia) bestaande uit drie of meer gangen. Dit is vaak goedkoper dan eten a la carte. Het diner (cena) dient men in het algemeen na 20.00 uur op; in de toeristenplaatsen kunt u vaak al om 19.00 uur aan tafel. De meeste Spanjaarden gebruiken het avondeten pas na 21.00 uur. Een uitgebreide menukaart kunt u in de woordenlijst vinden.

Specialiteiten

Als u zich op Mallorca beperkt tot westers eten, dan doet u zichzelf te kort; er is namelijk een ruim aanbod van uitstekende lokale gerechten verkrijgbaar. De meeste Mallorcaanse gerechten komen uit de boerenkeuken. De belangrijkste ingrediënten zijn varkensvlees, tarwemeel en groenten, maar de koks maken ook gebruik van kip, kalkoen en lamsvlees. In de meeste eenvoudige bars kunt u voor betrekkelijk weinig geld hapjes (tapas) krijgen, zoals inktvissalade, Russische salade, stoofschotels, groenteschotels, schapenkaas, gebakken inktvis en ansjovis; zij staan in de regel in een glazen vitrine uitgestald. Deze vitrines zijn makkelijk bij eventuele taalbarrières: eenvoudigweg wijzen naar de gewenste tapas is voldoende om de bestelling duidelijk te doen overkomen. U kunt ze krijgen in kleine porties, maar ook in grotere (ración).

Belangrijke gerechten op het eiland Mallorca zijn vis en schaaldieren, zoals inktvis en kreeft. Een bekende visschotel is espinagada uit Sa Pobla, een deegpastei gevuld met paling en spinazie. In Sant Joan serveert men panades de peix, eveneens een deegpastei gevuld met vis. Ook op de rest van het eiland kunt u overal heerlijke deegpasteien met groenten krijgen, men noemt ze cocas.
Uiteraard kunt u op Mallorca paella bestellen, al is dit niet een typisch Mallorcaanse specialiteit. Bekend zijn de paella valenciana met kippenvlees en konijnenvlees en de paella marinera met onder andere mosselen en garnalen.

De Mallorcanen eten veel sopas mallorquinas, gestoven groente met als basis aardappelen en dun gesneden plakjes brood. Befaamd is de tumblet, een mengsel van pepers, aubergine, tomaten en aardappelen. De meeste soepen bestaan uit een mengsel van bouillon, varkensvlees, groenten en enkele sneetjes brood. Traditionele Mallorcaanse worsten zijn sobrassada, botifarró en llonganissa. De sobrassada is een zachte worst van varkensvlees en paprika; de llonganissa is wat milder van smaak. De botifarrós lijken wat op braatworsten. Andere typisch Mallorcaanse gerechten zijn: arrós brut (rijst met vlees), konijn met uien, lijster met kool, frito mallorquin (gebakken aardappelen met lever en andere organen) en coca de trempó (pizza-achtige pasta bedekt met groenten). De Mallorcaanse kaas (queso mallorquin) is in het algemeen mild van smaak: de mantecoso is vochtig en zacht; de semicurado is halfdroog; en de curado is droog.

Een veel gegeten broodgerecht op Mallorca is ensaimada, een soort koffiebroodje met custard, room en gekonfijt fruit en gebakken in varkensreuzel (saim). Brood met olie en tomaten noemt men op het eiland pa amb oli; de Mallorcanen hebben er altijd een schaaltje olijven naast staan. De lekkerste gezouten koekjes komen uit Inca, men noemt ze galletas d'oli. En natuurlijk zijn er overal olijven, vijgen, noten en zoetzure groente te koop. Voorts is er veel gebak op Mallorca verkrijgbaar, zoals de sospiros uit Manacor. Bijzonder is de zoetzure venkel die de monniken van de kapel La Trinidad in Valldemossa inmaken. Goed rookvlees komt uit de gemeenten Felanitx, Inca en Sant Joan.

10 prachtige bestemmingen in Mallorca