Mallorca

Swipe

De Romeinen

In 654 voor Chr. waren de Carthagen heer en meester op het eiland Ibiza, de andere eilanden, waaronder Mallorca, lieten zij links liggen. De macht van Carthago, een stad in Noord-Afrika, was de Romeinen een doorn in het oog. Van 234 tot 149 voor Chr. eindigde Cato de Oude iedere zitting van de Romeinse senaat met de woorden: Ceterum'que cen'seo Cartha'ginem se delen'dam ('En verder ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden').

In 149 voor Chr. was het zover: Carthago werd verslagen en vernietigd; vervolgens ontpopten de Romeinen zich als de nieuwe heersers in het Middellandse-Zeegebied. In het jaar 123 voor Chr. verscheen de Romein Quintus Cecilius Metellus met zijn vloot voor de kusten van de Balearen en in snel tempo bezette hij de eilanden Mallorca en Menorca. Ibiza kreeg de status van bondgenoot van Rome. De Romeinen bouwden op Mallorca twee steden: eerst Pollentia, het huidige Alcúdia, en later Palma. Het waren bedrijvige steden met theaters, badhuizen (thermen), tempels, gerechtsplaatsen (fora), een grote markt en huizen met mozaïekvloeren.

In de 2e eeuw na Chr. begon de kerstening van de eilanden. In de 5e eeuw beleefde het West-Romeinse Rijk zijn laatste uren. Het waren de Vandalen die als eersten van de wanorde profiteerden en de eilanden veroverden. Zij werden in de 6e eeuw opgevolgd door de Byzantijnen, die op hun beurt in de 7e eeuw de macht aan de Germaanse Visigoten moesten overdragen. Ondanks de aanwezigheid van deze vreemde overheersers waren de eilanden veel onafhankelijker dan onder het gezag van de Romeinen.

10 prachtige bestemmingen in Mallorca