Mallorca

Swipe

Kusten

Aan de uiteinden van het eiland Mallorca liggen de vier grootste baaien: de baaien van Palma en Campos in het zuiden; en de baaien van Alcúdia en Pollenca in het noorden. Dankzij de natuurlijke bescherming van deze baaien ontstonden hier de havens van Palma de Mallorca en Alcúdia. Rondom de baaien liggen moerassen en lagunes, ontstaan door overstromingen en aanvoer van regenwater uit het achterliggende gebied. Deze zogenoemde wetlands zijn van groot belang voor het planten- en dierenleven op Mallorca. Beroemd is het natuurpark S'Albufera bij de baai van Alcúdia.

De meeste baaien op Mallorca zijn afgezoomd met zandstranden. In zijn algemeenheid kun je stellen: hoe groter de zandkorrels, des te steiler loopt het strand in zee af; hoe fijner het zand, des te geleidelijker loopt het strand in zee af. De langste stranden in de baai van Palma liggen bij Ca'n Pastilla, S'Arenal (El Arenal), Palmanova en Magaluf. Een van de mooiste stranden van Mallorca ligt in de baai van Campos: het strand Es Trenc. Dit strand ligt ten westen van Colonia de Sant Jordi; het achterland van Platja D'Es Trenc (zuidoostkust) wordt beschermd door een duingebied waar slechts mondjesmaat gebouwd wordt. Andere duingebieden liggen bij de baai van Alcúdia. Voorbeelden zijn de duinen bij het natuurpark Albufera, de duinen van Son Real en de duinen bij de monding van de Torrente Na Borges. Een volgend duingebiedje ligt even ten oosten van de baai van Alcúdia bij de Cap des Freu. Al deze duinen behoren tot de jongste door de natuur gevormde landschappen van het eiland. Het fijnkorrelige zand werd (en wordt) door de zeestromingen bij het eiland Mallorca gebracht en door de golven op het strand geworpen. De wind blies vervolgens de zanddeeltjes naar de achterliggende vlakte waar het zand tot afzetting kwam en de prachtige duinen vormde. Door toedoen van de wind enerzijds en de constante aanvoer van zand anderzijds veranderen de duinen voortdurend van vorm en lopen ze als het ware over het achterliggende gebied.

De westkust van Mallorca is rotsachtig; hier kunt u kennismaken met klifkusten. Op enkele plaatsen langs de voeten van de steile en hoekige wanden van de kliffen liggen zand, gravel en stenen in de vorm van waaiers. Deze waaiers liggen bij mondingen van kloven en ravijnen en zijn daar neergelegd door beken en rivieren die in perioden met neerslag door de kloven naar zee stromen. Door het hoge verdampingspercentage op het warme Mallorca staan deze rivieren het grootste deel van het jaar droog. De bekendste kloof van Mallorca met aan de kust een waaier van zand is de Torrent de Pareis, die bij het havenplaatsje Sa Calobra uitmondt in zee.

Kenmerkend voor de oostkust van Mallorca zijn de talrijke inhammen, die men calas noemt, afgewisseld met hoog oprijzende kliffen. In bijna iedere cala strekt zich een fijn zandstrand uit. Langs deze calas liggen veel toeristisch ontwikkelde dorpen die echter rustiger zijn dan de drukbezochte badplaatsen rondom de baai van Palma.

10 prachtige bestemmingen in Mallorca