Mallorca

Swipe

Criminaliteit

Vrij van criminaliteit is geen enkel land en dus ook Mallorca niet. Bovendien lopen reizigers meer risico's, omdat dieven weten dat veel reizigers geld op zak hebben. Criminaliteit kan veel reisplezier bederven. U kunt zich echter wapenen, zowel tegen de misdaad als de gevolgen daarvan. Boeven ontwijken betekent hun methodes voorzien en hun inspiratiebronnen droogleggen.

Zakkenrollers en balletjesgoochelaars

Zakkenrollen komt op Mallorca vooral voor in grote menigtes, op stations en in het openbaar vervoer, kortom, op die plekken waar vluchtig lijfelijk contact met een medemens niet alarmeert. Tassen grissen is een gebruikte methode. Berucht zijn de weekmarkten en de luchthaven. Draag op de luchthaven uw koffers zelf; maak geen gebruik van kruiers, zij zijn niet allemaal betrouwbaar. Beroemd is de truc met het mooie meisje. Een fraai gevormd en bijzonder kortgerokt meisje loopt langs u heen. Uw ogen volgen het heupwiegende meisje. Als u weer bij uw positieven bent, is uw zak of handtas gerold.

Op enkele plaatsen, bijvoorbeeld op de promenade van Playa de Palma, vertonen balletjesgoochelaars (trileros: veelal Roemenen) hun kunsten; u moet raden onder welk van de drie schijfjes een balletje (of ander voorwerp) zit. Zij draaien razendsnel met de schijfjes; het is vervolgens de bedoeling dat u raadt onder welk schijfje het balletje zit. Als u het goed raadt, dan wint u bijvoorbeeld 100 euro; wint de balletjesgoochelaar, dan verliest u 100 euro. Laat ik u maar meteen uit de droom helpen: u wint het nooit! Degene die u steeds ziet winnen is namelijk een handlanger van de balletjesgoochelaar. Als het uw beurt is dan verliest u gegarandeerd. Voorts loopt u het risico dat men uw zakken rolt terwijl u naar het spel aan het kijken bent, de balletjesgoochelaars zijn namelijk nooit alleen. Let dus goed op!

Inbraak en overval

Controleer op Mallorca altijd sloten van deuren en ramen in hotelkamers; als uw kamer niet goed kan worden afgesloten, vraag dan om een andere. Houd er rekening mee dat dieven ook via uw balkon binnen kunnen komen; sluit dus ook uw balkondeur als u uw hotelkamer of appartement verlaat. Het komt slechts zelden voor dat u bedreigd wordt met een wapen of lichamelijk geweld. Mocht dit toch gebeuren (bijvoorbeeld 's avonds in stille straten en parken) probeer dan niet om de overvaller te overmeesteren. Pogingen daartoe kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem dan ook niet meer contant geld mee tijdens een wandeling of een bezoek aan het strand dan noodzakelijk voor de betreffende dag. Laat echter ook geen waardepapieren achter op uw hotelkamer, maar huur indien mogelijk een kluisje in uw hotel of vraag of het mogelijk is om uw papieren aan de hotelbalie af te geven ter bewaring in de hotelkluis (vraag altijd om een schriftelijk bewijs). Geef ook geen aanleiding. Draag geen kostbaarheden zichtbaar aan het lijf en laat nimmer waardevolle voorwerpen achter in uw (huur) auto.

Voorbereiding van uw reis

Mocht u ondanks alle voorzorgen toch het slachtoffer worden van criminaliteit, dan kunnen de gevolgen van diefstal van paspoort en dergelijke worden verzacht door een juiste voorbereiding van uw reis. Een goede reisverzekering kan een eventueel verlies verzachten. Het verdient ook aanbeveling de belangrijkste pagina's van uw reispapieren (paspoort, verzekeringspapieren, enzovoort) te kopiëren en deze los van uw reispapieren te bewaren. Dit vergemakkelijkt en versnelt het vervangen van deze waardepapieren aanzienlijk. Geef het verlies van bezittingen altijd aan bij de plaatselijke politie (Policia Municipal), u bent dit verplicht tegenover uw verzekering.

Goedkope excursies

Op veel plaatsen op Mallorca krijgt u ongevraagd brochures voor zeer goedkope excursies. Het is waar dat de excursies spotgoedkoop zijn, maar u moet niet verbaasd zijn als u gedwongen wordt om niet minder dan drie uur aan een verkoopdemonstratie deel te nemen. Het is uiteraard de bedoeling dat u iets koopt, en dat meestal tegen prijzen die aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland en België. De slimme en handige verkopers proberen u een koopcontract te laten ondertekenen; u krijgt de (te dure) spullen dan thuis afgeleverd. Het is haast onmogelijk om onder het ondertekende contract uit te komen.' Denk erom: er is geen enkele koopverplichting! Het lijkt mij echter verstandiger om uw tijd beter te besteden.

Timesharing en onroerend goed

Op andere plaatsen in de bekende badplaatsen op Mallorca wil men u laten kennismaken met time-sharing. U koopt dan het gebruiksrecht van een bepaald appartement voor een bepaalde periode per jaar, meestal twee of drie weken.

Het is zeer onverstandig om op de aanbiedingen in te gaan: veel van de betreffende bureaus gaan er met het geïnde geld vandoor of gaan failliet. Onderteken nooit iets ter plekke! Denk erom: de verkopers zijn 'vriendelijk' en handig, maar zijn in wezen alleen in uw handtekening en in uw geld geïnteresseerd. Als u een lening moet afsluiten om het gebruiksrecht voor een appartement te kunnen financieren, dan kunt u de rente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Mocht u geïnteresseerd zijn in de aankoop van onroerend goed, laat u dan goed informeren. Ook hier geldt: onderteken niets ter plekke; neem de informatie van de betreffende makelaar mee naar huis, kijk het daar rustig door en raadpleeg een expert. Als u dan tot de koop besluit, dan kunt u rustig met een lijnvlucht retour naar Mallorca vliegen en wat van de gevraagde prijs afdingen zodat de gemaakte extra vlucht kosteloos is. Niet iedere makelaar is betrouwbaar!

Ticketeros

Ticketeros zijn jonge mensen die toeristen aanhouden met kaartjes voor bijvoorbeeld discotheken, kroegen, winkels, en dergelijke. In het algemeen doen zij op Mallorca gewoon hun werk en zijn zij onschuldig; bij hoge uitzondering zit er een drugshandelaar onder. Een uitzondering vormen de uitdelers van gratis krasloten. U denkt: hé dat is leuk, een gratis kraslot. Het wordt nog leuker als blijkt dat u een prijs heeft gewonnen. Ook hier moet ik u uit de droom helpen. U moet namelijk de prijs ophalen bij een time-sharing-prolect en wordt vervolgens opgezadeld met een minstens anderhalf uur durende verkoopshow ten behoeve van time-sharing. De 'winnende' krasloten zijn slechts lokkertjes om u bij het time-sharingproject te krijgen. Een goede raad: neem geen krasloten aan!

Straat- en strandverkopers

Overal komt u op Mallorca straatverkopers tegen die u de prachtigste aanbiedingen doen tegen lage prijzen. De sieraden en merkhorloges zijn leuke souvenirs, maar nooit echt. Koop geen voedsel van strandverkopers; met enige pech loopt u een voedselvergiftiging op.

Bloemenvrouwen

Op straat in Palma de Mallorca krijgt u soms een bloem in de handen gedrukt, die volgens de verkoopster slechts tien eurocent kost. U denkt misschien: dat is niet veel en trekt vervolgens uw portemonnaie om enkele eurocenten te pakken. Hulpvaardig helpt de verkoopster om de juiste munten te pakken. Uren later komt u er achter dat u niet alleen een paar eurocent betaald heeft, maar dat ook een deel van uw papiergeld verdwenen is!

10 prachtige bestemmingen in Mallorca