Mallorca

Swipe

Verkeersregels

Verkeertekens

Op Mallorca worden de internationale verkeerstekens gebruikt. Wanneer u een voorrangsweg nadert ziet u een afwijkend bord: een gele driehoek met een rode rand met daarop de woorden ceda el paso, het betekent: voorrang verlenen. Als bij verkeersslichten zowel het groene als oranje licht brandt, betekent dit: houd u gereed om te stoppen. Voorts hebben alle voertuigen van het openbaar vervoer op gelijkwaardige wegen en kruisingen voorrang, ook als zij van links komen! Op bergwegen bent u verplicht om te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten. Het dragen van autogordels is verplicht. Verkeersovertredingen moeten contant worden betaald.

U moet er op Mallorca rekening mee houden dat men in het algemeen agressiever rijdt dan u in Nederland en België gewend bent. Wees er verder attent op dat autobestuurders regelmatig 'vergeten' om hun richtingaanwijzer aan te zetten.

Parkeren 

Houd u op Mallorca aan de regels voor parkeren: men controleert streng, met name in plaatsen die veel door toeristen bezocht worden. Huurauto's worden veelvuldig weggesleept, zodat men er zeker van is dat u de parkeerovertreding betaalt. U draait dan bovendien op voor de (hoge) kosten van het wegslepen. Let vooral op in de zogenoemde ORA- zones. Zij zijn herkenbaar aan blauwe markeringen. In de ORA-zones mag u een beperkte tijd parkeren als u een kaartje uit een parkeerautomaat trekt. In Palma kunt u hier maximaal 90 minuten parkeren.

Alcohol in het verkeer op Mallorca

Het is op Mallorca verboden een voertuig te besturen indien zich meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed bevindt. Voor bestuurders van vrachtauto's, tankauto's en dergelijke, bussen en taxi's gelden strengere regels.

Een ongeluk op Mallorca

Als men een ongeluk krijgt, dan komt het incidenteel voor dat men de betrokken auto's in beslag neemt en de chauffeurs arresteert, totdat men meer duidelijkheid heeft gekregen over de toedracht van het ongeluk. Informeer in dat geval onmiddellijk uw verzekeringsmaatschappij zodat zij een borg kunnen betalen. Het is daarom verstandig om alleen een auto te huren die allrisk verzekerd is! (seguro contra accidenyte). Voor een inzittendenverzekering (seguro de ocupantes) moet u extra betalen. Als u motorpech heeft, moet u onmiddellijk contact opnen met de verhuurmaatschappij.

Maximale snelheid Mallorca

In de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 km/uur voor al het het verkeer, voor bromfietsers 40 km/uur. Bromfietsers mogen geen duopassagier vervoeren. Op autosnelwegen (autopistas) en op wegen met twee of meer rijstroken in één rijrichting (autovias) gelden de volgende maximumsnelheden: personenauto's en motorfietsen 120 km/uur; autobussen 100 km/uur; vrachtwagens 90 km/uur; auto's met caravan 80 km/uur. Op alle andere wegen mogen personenauto's en motorfietsen niet harder dan 90 km/uur rijden, voor autobussen geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur en voor vrachtwagens en auto-caravan-combinaties 70 km/uur. 

10 prachtige bestemmingen in Mallorca