Miami

Swipe

Vervoer

Het is aan te raden om zelf met een gehuurde auto te rijden in Miami, maar je moet wel voorbereid zijn op vaak stilstaan door files, opstoppingen en de vele verkeerslichten. Daarnaast is het in een aantal wijken niet echt veilig. Maar toch kan het fijn zijn om met eigen vervoer van A naar B te reizen, gezien de afstanden. Daarnaast is parkeren in grote delen van Miami gratis en redelijk goed te doen. In de wijk Downtown moet je overigens wel betalen voor parkeren en bij de stranden van Miami Beach wordt ook meestal parkeergeld gevraagd. Parkeren kan daar een behoorlijke zoektocht opleveren.


Mocht je een auto hebben gehuurd huren, zorg er dan altijd voor dat je de auto bij het verlaten goed afsluit en geen waardevolle zaken in het zicht laat (neem ze het liefst met je mee). Ook is het verstandig om de auto op een goed verlichte en waar mogelijk beveiligde parkeerplaats te stallen. Kom je onverhoopt in een onprettige wijk terecht: stap niet uit, stop voor niemand en rij door tot je je zeker weer veilig waant.

Je kunt een auto huren bij de luchthaven van Miami, zodat je die vanaf de eerste dag tot je beschikking hebt. Er zijn ook meerdere verhuurbedrijven in de stad zelf. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkom je nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

Het openbaar vervoer is op zich goed georganiseerd, maar staat wel bekend om haar traagheid en is vaak niet erg stipt. Je kunt kiezen uit reizen per metro, bus en Metromover (een soort trein op een hoog gelegen spoorrail).

De metrorail wordt beheerd door Miami-Dade Transit (MDT) en bestaat uit twee metrolijnen met 23 stations. Je komt met deze dienst door de wijken van South Beach en het Art Deco District. Ook de gewone (metro)bussen rijden met MDT. Gedurende de week rijden de metro’s iedere 10 tot 15 minuten en in het weekend iedere 20 en minuten. 

Tickets koop je met contant geld of je schaft een Easyticket voor meerdere dagen aan. De Easyticket is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart en blijft geldig tot 60 dagen na aankoop. Je koopt eenmalig een Easyticket bij een automaat bij een metrostation, outlet of het Transit Service Center bij het Government Center Metrorail station en zet daar een gewenst (voldoende) bedrag op. Met dit ticket kun je dan meerdere keren in- en uitchecken tot je deze weer moet opladen.

Vanaf de halte ‘Government Center’ kun je verder met de gratis en snelle Metromover, die geautomatiseerd en zonder chauffeur rijdt. Je kunt instappen vanaf 5.00 tot 24.00 uur. Het leuke van de Metromover is dat deze op rails boven de stad rijdt, zodat je gelijk een leuk uitzicht hebt. 

Het busvervoer in Miami is prima, maar ook dan heb je te maken met allerlei verkeersopstoppingen en de wachttijd kan oplopen. Soms ben je lopend zelfs sneller af. 

Er is ook een ander soort bus, die je langs de stranden van Miami Beach vervoert, de South Beach Local Circulator. Deze elektrische bus rijdt ieder kwartier. 

Je kunt verder gebruik maken van taxi’s. Deze rijden door de hele stad, vooral langs de hotels. Wanneer het bordje op het dak verlicht is, heeft de taxi dienst en kun je er gebruik van maken. In tegenstelling tot een stad als New York zijn de zogenaamde Yellow Cabs hier niet goedkoper. Het maakt in principe niet uit in welke taxi je stapt. 

Metro Miami

Het metrorail systeem is de makkelijkste manier om door de stad te reizen. Je kunt reizen van Kendall door South Miami, van Coral Gables en Downtown Miami naar het Civic Center/Jackson Memorial Hospital gebied en naar Brownsville, Liberty City, Hialeah en Medley in noordwest Miami-Dade. Van daaruit heb je weer verbinding met de provincies Broward en Palm Beach via het zogenaamde Tri-Rail/Metrorail transfer station. 

Momenteel zijn er 136 metrotreinen die je naar de gewenste plaats van bestemming brengen op 23 stations. Een enkele reis kost $2,00.

Metromover

Vanaf het Government Center kun je reizen met de gratis Metromover. Deze elektrische trein rijdt hoog boven de grond in een cirkel rond de stad en stopt bij bijna elke interessante locatie. Wees wel bedacht op zwervers die je om geld vragen, doordat de Metromover gratis is en geen controleur heeft is dit ook voor hen een geliefd vervoermiddel.

Tri-Rail Miami

Wanneer je buiten de stad wilt reizen is het handig om met het Tri-Rail systeem te gaan. De Tri-rail reist van de grotere vliegvelden tot West Palm Beach en Mangonia Park. Je kunt het beste een Easyticket aanschaffen om met de Tri-Rail te reizen.

Bus Miami

De Miami-Dade provincie heeft een uitgebreid (metro)bus-netwerk, waarmee je van de stad Boward tot Key Largo kunt reizen en van Miami Beach naar west Miami-Dade. Er rijden meer dan 600 bussen via 82 verschillende routes en ze hebben een prima verbinding met de metrorail en de Metromover. Op deze manier kun je door de hele provincie reizen.

Je herkent de haltes van de (metro)bussen aan een rond groen bord met daarop een bus symbool. Er zijn meerdere soorten bussen die je kunt onderscheiden aan de nummers en de aanduiding op de bus zelf: de gewone (metro)bus, Express Bus en Shuttle bus. 

Je moet altijd contant en gepast betalen, tenzij je een (Easy)kaart voor meerdere dagen hebt aangeschaft. 

Op de grotere stations en vaak ook bij de halte vind je een overzichtskaart met alle busroutes en voor in de bus hangen kaarten met de reistijden en bestemmingen.

 De prijzen zijn als volgt: Een enkele reis voor een (metro)bus kost $2, voor de Express Bus $2,35 en voor de Shuttle Bus $25. Met een Easycard (pas voor meerdere dagen) ben je goedkoper uit, je kunt dan ook gratis overstappen van bus naar bus. 

South Beach Local Circulator 

In Miami Beach kun je reizen langs alle stranden met de elektrische South Beach Local Circulator. Deze bus rijdt ieder kwartier en berekent een vast (laag) bedrag voor de gehele rit, namelijk slechts $0,25.

Taxi Miami

Er rijden veel taxi’s die overal bij de hotels, metro’s en bussen staan te wachten. Je herkent een taxi aan het bord ‘Taxi’ op het dak van de auto. Is deze verlicht, dan kunt u de taxi aanhouden.

Van en naar het vliegveld

Van en naar de luchthavens kun je natuurlijk altijd een taxi nemen, of direct een huurauto ophalen bij het vliegveld. Ook rijden er vaak shuttlediensten als extra service van je hotel. 

Je kunt ook met de zeer comfortabele Express bus ‘Airport Flyer’ en zes andere (metro)buslijnen nemen om van en naar het vliegveld te gaan en komen. Met de ‘Airport Flyer’ brengt je snel naar Miami Beach en downtown Miami. De kosten bedragen slechts $2.35 per rit en de bus rijdt ieder half uur van 06.00 tot 23.00 uur. 

Met de gewone (metro)bus kun je zes lijnen kiezen: 7, 37, 42, 57, J (110), 133 (Airport Tri-Rail Station Shuttle), 150 (Airport Flyer to South Beach) en 238 (East-West Connection). Op deze manier kom je zo dicht mogelijk bij de gewenste plaats van bestemming voor slechts $2. Je kunt contant betalen via een zogenaamde ‘farebox’.

10 prachtige bestemmingen in Miami