Münsterland

Swipe

EUREGIO

Tijdens je trektocht of verblijf in Münsterland zul je ongetwijfeld het woord EUREGIO tegenkomen. EUREGIO is een samenwerkingsverband op tal van gebieden, waaronder het toerisme, tussen een deel van Nederland en Duitsland. Het is geen bestuurlijk orgaan maar het probeert gestalte te geven aan grensoverschrijdende activiteiten en tevens een brug te slaan tussen de verschillende culturen en opvattingen.

Uitgangspunt is dat er weliswaar grenzen zijn, maar dat daar de overeenkomsten tussen de verschillende bevolkingsgroepen niet ophouden. Het gebied is ongeveer 13.000 km2 groot en er wonen 3,2 miljoen mensen. In Nederland participeren Twente, de Achterhoek, delen van Noordoost-Overijssel en van Zuidoost-Drenthe. Op Duits grondgebied nemen Munsterland, graafschap Bentheim, het Osnabrücker Land en een deel van het Emsland deel aan de Euregio waartoe in 1956 het initiatief genomen werd. In totaal zijn er 134 gemeenten en 6 Duitse districten bij betrokken. In groter verband maakt Euregio deel uit van de WVEG, de Werkgemeenschap Voor Europese Grensregios waarbij 78 grens- en grensoverschrijdende regios in heel Europa zijn aangesloten.

Geheim over de grens

Dat er veel meer te beleven valt in en in de omgeving van Münsterland leer je uit de brochure. Via de site van geheim over de grens kun je brochures van de organisatie EUREGIO aanvragen of downloaden. Ze geven tal van ideeën voor trips in Münsterland, Osnabrücker Land, het graafschap Bentheim en het zuidelijke gebied van Emsland.