Münsterland

Swipe

Fietsen

Overal in de regio is men ingesteld op fietsers, het is eigenlijk de sport die het toerisme in Münsterland de geweldige stoot opwaarts gaf. Het hele land ligt vol met fietspaden en wil je ze allemaal berijden dan ben je ruim 4.500 kilometer onderweg. Je kunt in alle rust van de ene plaats naar de andere toeren (vooropgesteld natuurlijk dat je wind mee hebt en het niet regent, maar dat geldt voor meer vormen van ontspanning). Ook de binnensteden zijn op veel plaatsen slechts met de fiets bereikbaar. In de echte kernen van veel plaatsen moet je overigens van de fiets af, het zijn voetgangersgebieden waarop streng toezicht gehouden wordt.

In en rond elke plaats zijn goed bewegwijzerde fietstochten uitgezet over een lengte die varieert van 10 tot 60 kilometer, doorgaans met de mogelijkheid om de tocht een stukje in te korten of rustpauzes in te lassen op een fraaie locatie. Als je een liefhebber bent zou je het boekje Die schönste Radtouren im Münsterland van Andreas Schlüter moeten kopen. Hierin staat een 15-tal routes beschreven die betrekkelijk eenvoudig te combineren zijn en die je in alle uithoeken van Münsterland brengen. De Radtourenkarte van de ADAC brengt je op nog veel meer ideeën.

De fietsers van het grote blad hebben de keuze uit tal van langeafstandstochten, veelal opgezet rond een thema. Te denken valt aan de 100-Schlösser-Route over een afstand van 1.400 kilometer, de Römerroute over 280 kilometer of de Friedensroute met een lengte van 115 kilometer. Verder zijn er de tochten die je door Münsterland voeren zoals de Westfalen Radweg R1 over 275 kilometer. Het is een deel van de Europa Radweg van Calais (of Den Haag) naar Sint Petersburg.

Waar je ook voor kiest in Münsterland, er zijn tientallen hotels en Gasthöfe die zich speciaal hebben toegelegd op de ontvangst van fietsers en hen, indien gewenst, een aangepast menu bieden. Behalve dat hebben ze droogruimtes en er is gereedschap voor een eventuele reparatie.

Raadpleeg voordat je op stap gaat ook eens de speciale website voor de fietser: www.radelpark.de. Je vindt er de meest recente informatie.