Münsterland

Swipe

Münster

De stad Münster is in vele opzichten de hoofdstad van Westfalen, een deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is in elk geval het bestuurlijk en administratief centrum van Westfalen. Met het omliggende gebied vormt het een stadsprovincie. In de stad zelf wonen ruim 302.000 mensen (2015), in de gehele deelstaat ruim 2,6 miljoen, de stadsoppervlakte bedraagt 302 km2. Hiervan is 74% landschappelijk, waarvan weer eens 1/3 beschermd natuurgebied is. Als Münster zich dus voorstaat een groene stad te zijn dan is dat geen misplaatst chauvinisme.

De gemiddelde leeftijd van de inwoners is bijzonder laag, rond de 30 jaar. Bijna de helft van de inwoners is zelfs jonger dan 25 jaar. In de stad leven bijna 55.000 studenten (studiejaar 2014/2015) die daar zorg voor dragen. Ze studeren aan de Westfälische Wilhelms-Universität, een van de grootste en een van de oudste universiteiten in Duitsland.

De groei van de stad trok veel industrie aan, maar Münster werd nooit een echte industriestad. Het bleef over het algemeen kleinschalig en gevarieerd. De talloze winkels in het centrum zorgen ervoor dat het altijd levendig is in de stad. Het centrum is geheel autovrij, er zijn vele parkeermogelijkheden, direct gelegen aan de voetgangerszone waar tegen een redelijk tarief de auto achtergelaten kan worden. In de ochtenduren is het centrum, tot 11.00 uur, opengesteld voor leveranciers.

Op toeristisch gebied roert Münster zich behoorlijk en met Münster en Osnabrück als uitvalshaven, wordt onder het motto 'Het geheim over de grens' ook in Nederland behoorlijk aan de weg getimmerd door een speciaal daarvoor in het leven geroepen toeristische organisatie: EUREGIO. De stad Münster ontvangt jaarlijks ongeveer 5 miljoen toeristen.

Alle toeristische informatie is te verkrijgen via

Münster Marketing
Klemensstraße 10
48143 Münster
Tel.  0251 - 492 2710
E-mail: [email protected]   Internet: www.muenster.de

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Münster en Münsterland van Paul de Waard

1. Het historische stadscentrum van Münster met de St.Paulus domkerk, de beroemde Ratskeller en de prachtig gerestaureerde huizen brengen je zomaar terug naar de 17e eeuw.

2. Een bezoek aan Havixbeck met het Baumberger Sandsteinmuseum en eten (en drinken) bij Klute’s Historisches Brauhaus of de verrassing van het historische centrum van Nottuln.

3. Veel meer onbekende plaatsen vragen om aandacht, zoals de oude stad Anholt (1347) nabij Isselburg met zijn waterburcht, zijn raadhuis en zijn parochiekerk met de prachtige wand- en plafondschilderingen.

4. In Bocholt vind je een van de leukste stadscentra van Münsterland met de grote Marktplatz. Ontdek hoe oud en nieuw harmonieus samen kunnen gaan.

5. Ahaus staat bekend om zijn Virtual Aero, waar je met behulp van diverse simulatoren een heel andere kant van de techniek kunt ontdekken.