Münsterland

Swipe

Kunst en cultuur

Münster is het culturele hart van de regio. Er zijn meer dan 30 musea, waar je van alles aan de weet kunt komen over de ontwikkeling van de stad, maar je vindt er bijvoorbeeld ook het Picassomuseum, een natuurkundemuseum en een openluchtmuseum. Zelfs een paardenmuseum ontbreekt niet. De bioscopen van de stad zorgen ervoor dat alles wat op filmgebied wordt aangeboden voor de inwoners beschikbaar is. Daarbij moet je niet alleen denken aan speelfilms maar ook aan op de cultuur en historie gerichte rolprenten.

De stadsschouwburg biedt tal van mogelijkheden voor een avondje uit en ook diverse andere theaters hebben een breed assortiment op hun programma.

Zeer bijzonder is het zogenaamde sculptuurproject. Eenmaal in de tien jaar (voor het eerst in 1977, daarna elke 10 jaar tot en met 2007) werden minstens 100 beeldhouwers en kunstenaars uit de gehele wereld uitgenodigd om een sculptuur of kunstobject te vervaardigen. Ze zijn vrij in hun keuze en ook wijzen ze zelf de plaats aan waar het kunstwerk komt te staan. Veel van de objecten worden door de gemeente aangekocht en blijven in de stad achter. Er zijn wandel- en fietstochten uitgezet langs tal van deze kunstuitingen, onderverdeeld in een vijftal wandelingen of ritten. Een aantal ervan staat, bij voldoende deelname, onder de deskundige leiding van medewerkers van het Landesmuseum. Er wordt hard gewerkt aan het sculptuurproject 2017 waarvan de opening op 10 juni zal plaatsvinden.

Tot nu toe bleven er in Münster 59 objecten (de laatste twee dateren uit de expositie in 2007) achter die hun oorsprong vonden in het sculptuurproject. Ze variëren van een enkel blok kunstig bewerkt graniet tot heel ingewikkelde plastieken. De toeristenorganisatie heeft een handig vouwblad met details over en een rondgang langs de sculpturen: Skulpturen in Münster.