Münsterland

Swipe

Münster en fietsen

Vrijwel nergens in de wereld wordt het stadsverkeersbeeld zo door fietsers bepaald als in Münster. Men noemt de stad ook wel de fietshoofdstad van Duitsland. Meer dan 100.000 wielrijders maken per dag gebruik van de vele kilometers fietspad waarlangs tientallen eigen stoplichten het fietsverkeer in goede banen leiden.

De titel fietsvriendelijkste stad van Duitsland, toegekend door onder andere de automobielclub ADAC, zegt ook iets over de mogelijkheden voor de wielrijders. Op de plaats waar vroeger de stadsmuren stonden is de Promenade aangelegd een soort rondweg waarlangs fietsers de stad kunnen bekijken. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden om fietsen te huren en er zijn reusachtige rijwielstallingen. De grootste is die nabij het station waar ruimte is voor maar liefst 3.500 fietsen. De wasstraat voor fietsen is een uniek fenomeen.

Het is geen wonder dat de toeristenorganisatie van Münster tal van goed aangegeven fietstochten in en rond de stad heeft uitgezet. Er is een ruime keuze uit toeristische rondritten en thematochten. Voor de echte liefhebber ligt er in Münsterland ongeveer 4.500 kilometer fietspad gereed om je vanuit het zadel van de mooiste plekjes te laten genieten. Een van de hoogtepunten op de ellenlange lijst van fietstochten is de 100-kastelen route. Er is een speciale brochure voorhanden: 100 Schlösser-Route.

De inwoners van Münster bezitten allemaal een of meer fietsen, er zijn meer dan 500.000 fietsen in de stad en soms lijkt het of ze het allemaal tegelijk op de argeloze voetganger voorzien hebben. Maak je geen zorgen: de meeste fietsers hebben hun karretje heel behoorlijk onder controle. Mensen die in Münster werken en buiten de stad wonen hebben doorgaans een fiets in de stad, niet alleen omdat je met de auto niet overal kunt komen, maar ook omdat je je met de fiets aanmerkelijk sneller verplaatst. De kans dat je in het centrum van Münster geschept wordt door een fietser is dan ook vele malen groter dan aangereden te worden door een auto.