Münsterland

Swipe

Musea

Ieders aandacht gaat uit naar de Friedenssaal in het Münsterse Rathaus. De restauratie ervan werd in 2003 voltooid. Op 24 oktober 1648 werd hier, na vijf jaar onderhandelen, het akkoord bereikt dat een einde maakte aan de Dertigjarige (en Tachtigjarige) Oorlog. De portretten van de gevolgmachtigde afgevaardigden vullen de wanden, er wordt uitleg gegeven in verschillende talen met gebruikmaking van audioapparatuur. De Friedenssaal is niet geopend op dagen waarop er officiële bijeenkomsten plaatsvinden.

In het Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte (Pferdegasse, di.-zo. 10.00-18.00 uur) wordt de geschiedenis van de regio zowel op geschiedkundig als op cultureel gebied uit de doeken gedaan. 

Het Stadtmuseum laat je kennisnemen van de geschiedenis van de stad en heeft ook een muntenkabinet binnen zijn muren.

Wat er allemaal met lak tot stand gebracht kan worden toont het Museum für Lackkunst. Er zijn meer dan 1.000 voorbeelden van lakkunst uit Oost-Azië, islamitische kunstwerken en voorwerpen van Europese meesters uit barok- en rococotijd ondergebracht.

Het Graphikmuseum Pablo Picasso toont diverse werken en studies van de meester in een afwisselende samenstelling.

De toegang tot de onderstaande musea van de Wilhelms-universiteit is vrij.

Het Archäologische Museum toont vondsten en voorwerpen uit de Griekse en Romeinse tijd.

Het Bibelmuseum vertelt alles over de studies die zijn gemaakt naar de samenstelling en totstandkoming van de hedendaagse bijbel. Je zou het als ondertitel mee kunnen geven: van papyrusrol tot computermodel. In het museum staat ook (een reproductie van) de Gutenberg drukpers opgesteld.

Het grootste item dat getoond wordt in het Geologisch-Paläontologischen Museums is het skelet van een mammoet. Je kunt er veel te weten komen over de oudheid, er worden tal van interessante zaken uit de doeken gedaan

Het Mineralogisches Museum herbergt duizenden stenen in alle soorten en maten.

Ook voor een rondgang langs de musea heeft de toeristenorganisatie een handige minigids voorhanden: Museen in Münster.

Als je het werk van hedendaagse kunstenaars wilt bewonderen loop dan eens binnen in de ausstellungshalle Zeitgenässische Kunst Münster (Kunsthalle) aan de Kreativkai.