Münsterland

Swipe

Weg uit het centrum

Ook buiten de stadskern zijn er genoeg bezienswaardigheden en eveneens gemakkelijk te voet of per fiets te bereiken. Het zal niet mogelijk zijn om het allemaal in een dag te belopen, onderweg zijn er te veel objecten die de aandacht verdienen. Op de fiets dan? Het zou kunnen, maar het is sterk afhankelijk van welke interesses je hebt en hoeveel tijd.

Je kunt voor het stadhuis beginnen, ga rechtsaf de Prinzipalmarkt op en direct voorbij de St. Lamberti rechtsaf langs het Krameramtshaus (Alter Fischmarkt). Naast dit oude gebouw bevindt zich de moderne, in 1993 geopende stedelijke bibliotheek naar een ontwerp van de internationaal bekende Münsterse architecten Bolles en Wilson. Voor de liefhebbers: de bibliotheek is dagelijks vrij toegankelijk tussen 10.00 en 19.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Kijk ook even achter de bibliotheek naar het metalen sculptuur Die Überfrau van Tom Otterness en let op alle details.

Steek de Vossgasse over en via de Härsterstrasse bereik je het Stadtsarchiv, de vroegere Kirche der Lotharinger Chorfrauen. Aan de buitenzijde zul je nauwelijks een kerk herkennen, het ontwerp is van Schlaun, het gebouw werd in 1722 voltooid. Ga nu linksaf de Lotharingerstrasse in en aan het einde daarvan opnieuw linksaf de Wasserstrasse in. Nabij de parkeerplaats bevindt zich de Zwinger, in 1536 toegevoegd aan de verdedigingswerken van de stad. De toren werd in 1732 door de architect Schlaun omgebouwd tot gevangenis. Tegenwoordig dient het gebouw als herdenkingsteken voor de omgekomenen tijdens het naziregime. Gedurende de zomermaanden kun je op zondag tussen 14.00 en 18.00 uur het gebouw bezoeken.

Je wandelt nu terug via de Neubrückenstrasse, aan de linkerkant ervan, met de ingang aan de Vossgasse, bevindt zich het stadstheater. De talrijke bouwstijlen waarin dit gebouw is opgetrokken zullen je niet ontgaan. Het gebouw kwam in 1956 gereed en sluit naadloos aan op de oude Romberger Hof. Vier architecten, elk met hun eigen stijlopvatting, maakten er een harmonieus geheel van.

Je gaat nu rechtsaf en net voordat je de rivier de Aa oversteekt zie je aan de linkerkant de Apostelkerk. Het was de eerste gotische kerk van Münster, gebouwd rond 1270 en tevens, maar dat was weer veel later, de eerste evangelische kerk van de stad. Na de bouw deed hij meer dan 500 jaar dienst als kloosterkerk voor de franciscanen, in 1840 werd de kerk door de Pruisische troepen in gebruik genomen als evangelische kerk. De mooie gewelfschilderingen dateren uit de 15e tot de 17e eeuw, het klokkenspel is van Amsterdamse makelij en werd vervaardigd in 1675.

Blijf de weg volgen (wordt Bergstrasse) en op korte afstand zie je aan de linkerkant een kleine kapel: de St. Johannes Kapelle. In 1311 werd de kapel gotisch gebouwd door de johannieters, de gevel kreeg tijdens de restauratie in 1620 een laat-renaissanceuiterlijk.

De volgende zijstraat rechts is de Schlaunstrasse. Hier bevindt zich de Oberservantkerk, in gebruik als evangelische universiteitskerk. De kerk dateert uit de 17e eeuw en werd gebouwd door de jezuïeten in de stijl die kenmerkend is voor hun bouw, in feite een vermenging van gotisch en barok. Vooral in de fraaie gevel komt dit goed tot uitdrukking.

Je gaat terug naar de Bergstrasse die direcht overgaat in de Münzstrasse. Aan de linkerkant zie je de Buddenturm, een van de best bewaard gebleven torens die deel uitmaakten van de verdedigingswerken van de stad voor 1200. De toren deed lange tijd dienst als gevangenis, in 1879 werd hij omgebouwd tot watertoren. De oorspronkelijke tinnen kap is na 1945 vervangen door een pannendak.

De wijk aan de linkerkant van de Münzstrasse staat bekend als het Kuhviertel, de uitgaanswijk voor met name de studenten van de stad. Je bent er van harte welkom in een van de vele kroegjes en breng dan meteen een bezoek aan Pinkus Müller, een oorspronkelijke bierbrouwerij. Laat je verleiden om aan te schuiven aan een van de lange tafels waar sinds mensenheugenis mensen hun namen in gekrast hebben.

Evenwijdig aan de Münzstrasse loopt de Überwasserstrasse in het Kuhviertel. Ga deze rechtaf in. Aan het einde ervan steek je de Hindenburgplatz over en kom je op de Promenade. Deze, door lindebomen omgeven, bijna 5 kilometer lange weg, is het eigendom van voetgangers, fietsers en inline-skaters en omgeeft de gehele binnenstad op de plaats waar zich vroeger de stadsmuren bevonden. Diep ademhalen, de lucht is hier buitengewoon zuurstofrijk. De Promenade is viermaal per jaar de plaats waar de grote vlooienmarkt gehouden wordt die belangstellenden trekt uit de wijde omgeving van de stad. De zojuist overgestoken Hindenburgplatz is het toneel van de Send (de driemaal per jaar te houden kermis) en van de Turnier der Sieger, het jaarlijkse grote hippische evenement in Münster.

Natuurlijk heb je schuin links voor je het Schloss al ontdekt. Sinds 1945 is het het hoofdgebouw van de universiteit, vroeger was het de residentie van de prins-bisschoppen. Het werd tussen 1767 en 1787 gebouwd naar een ontwerp van Johann Conrad Schlaun. Behalve dat in het gebouw colleges worden gegeven, vinden er ook concerten plaats. Paus Benedictus XVI doceerde in de jaren zeventig, toen nog als Joseph Ratzinger, aan deze universiteit theologie. Als je door de hal van het gebouw loopt en het aan de achterzijde weer verlaat (links naast het hoofdgebouw bevindt zich overigens ook een poortje dat je kunt gebruiken) kom je in de kasteeltuin waarachter de meer dan 200 jaar oude botanische tuin is gelegen. Dit gedeelte is alleen in de zomermaanden toegankelijk tussen 07.30 en 17.00 uur. Ben je om 08.00, 12.00 of 16.00 uur in de kasteeltuin, luister dan naar het carillon, een van de zes carillons die de stad rijk is.

Loop nu van het kasteel weg in zuidelijke richting. Je kunt gebruikmaken van de Promenade of van het trottoir langs de Hindenburgplatz die, na de Gerichtsstrasse, overgaat in Am Stadtgraben.Een klein stukje naar rechts in de Gerichtsstrasse bevindt zich het mineralogisch museum van de universiteit met een grote collectie gesteenten, edelstenen, mineralen en kristallen. Een klein stukje verder ligt aan de overzijde van Am Stadtgraben het Bijbelmuseum van de universiteit waar de historie van de bijbel op interessante wijze voor het voetlicht wordt gebracht.

Weer een stukje verder kruis je de Adenauerallee die je naar rechts ingaat. Je komt nu bij de afvaartsteiger van de rondvaartboot over de Aasee, een kunstmatig meer in de rivier de Aa. Het meer is 2,5 kilometer lang en maximaal 140 meter breed. De boot of waterbus is genoemd naar de grondlegger van de dierentuin: Professor Landois en vertrekt gedurende de zomermaanden op elk heel uur. Zo kom je op simpele wijze bij het openluchtmuseum, het natuurkundemuseum en het planetarium, de dierentuin en Hippomaxx, het paardenmuseum.

Het openluchtmuseum (Freilichtmuseum) Mühlenhof is een klein museumdorp waarin alle objecten zorgvuldig weer werden opgebouwd nadat ze elders steen voor steen (of plank voor plank) waren afgebroken. Initiatiefnemer hiertoe was de toenmalige directeur voor toerisme van de stad: Theodor Breider. De standerdmolen (Bockwindmühle) was het eerste object, het werd in 1960-1961, geheel met geld van donateurs naar zn huidige plaats overgebracht. De molen dateert uit 1748 en kreeg door de loop van de jaren gezelschap van een molenhuis uit 1619, een boerderij uit 1720, een bakhuis, een rosmolen, een oude school en nog tal van andere objecten. In totaal beschikt het openluchtmuseum over meer dan 30 historische objecten. Ook kinderen zullen zich hier uitstekend vermaken.

De boot brengt je weer verder naar zijn keerpunt tussen de dierentuin en het Westfälisch Museum für Naturkunde en het planetarium. Het museum is zeer de moeite van een bezoek waard en toont tal van interessante zaken op het gebied van astronomie, mineralogie, geologie, paleontologie en alles wat te maken heeft met flora en fauna.

De dierentuin wordt Allwetterzoo genoemd omdat je er zowel bij goed als bij slecht weer de meer dan 3.000 dieren en ruim 300 diersoorten kunt bewonderen. In de dierentuin bevindt zich ook een aquarium en een dolfinarium. In 2002 werd het Westfaalse Paardenmuseum geopend onder de naam Hippomaxx. Als je de wereld wilt beleven door de ogen van een paard dan mag je dit jezelf, maar zeker je kinderen, niet onthouden. Het complex is dagelijks open van 09.00 tot 18.00 uur, gedurende de wintermaanden sluit de dierentuin een uur (soms twee uur) vroeger.

De grote ligweiden aan de Aasee zijn bij mooi weer een geliefde plaats om te picknicken en om vliegers op te laten. Hier wordt ook het tweejaarlijkse internationale vliegerfestival gehouden.

Terugwandelend over de Adenauerallee komt je weer Am Stadtgraben, die je naar rechts vervolgt. Kijk onderweg even naar rechts, de geweldige betonnen kogels zijn een overblijfsel van een sculptuurproject. Ontwerper Claes Oldenburg plaatste de Giant poolballs er in 1977. De straatnaam wijzigt in Weseler Strasse. Je gaat nu linksaf de Moltkestrasse in en op de hoek van die twee bevindt zich de in 1917 gewijde St. Antonius. De kerk is slechts een onderdeel van een veel groter grote complex en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest.

Op de Ludgeriplatz ga je linksaf en houd bij de driesprong rechts aan, je bent in de Ludgeristrasse. In de vork aan de linkerkant staat de St. Ludgerikerk, gesticht in 1173. Je zult verschillende bouwstijlen ontdekken. Zo is het koor laat-gotisch, de vieringtoren laat-Romaans. De westtorens werden pas in de 19e eeuw aan de, van oorsprong stift- en parochiekerk, toegevoegd. Voorbij de kerk ga je linksaf en via de Marievengasse bereik je de Aegidiikirchplatz met de gelijknamige kerk. Deze kwam gereed in 1728 naar een ontwerp van J.C. Schlaun. Voor de kerk ligt de Aegidiimarkt, tijdens de advent wordt deze omgetoverd tot een sfeervolle adventsmarkt.

Loop de Johannisstrasse naar rechts in en je bereikt via Rothenburg de Prinzipalmarkt weer. Je kunt in de Johannisstrasse ook linksaf slaan om via de Pferdegasse terug te keren naar de Domplatz.

Haus Rüschhaus

In het stadsdeel Gievenbeck bevindt zich Haus Rüschhaus. Het pand werd in de jaren 1745-1748 door J.C. Schlaun voor zijn familie gebouwd. Het huis is gebouwd in de stijl van een frivole Westfaalse boerderij en het werd vooral bekend omdat de dichteres Annette von Drost-Hülshoff er woonde en werkte. Het interieur uit de 18e en de 19e eeuw is voor een groot deel bewaard gebleven en de tuin met grachten is een lustoord voor de liefhebber. Het werd opnieuw aangelegd naar oorspronkelijke ontwerpen. Er vinden rondleidingen plaats van maart tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag. Raadpleeg voor de juiste tijden het toeristenbureau.

St. Mauritz

Als je in de richting van Handorf of Gelmer rijdt bereik je St. Mauritz, het rond 1170 gestichte kanunnikenstift met schitterende kerkschatten. Het Erphokreuz is een staaltje van goudsmeedkunst dat zijn weerga nauwelijks kent, zeker als je bedenkt dat het rond 1090 werd vervaardigd. Het gebouw zelf mag ook gezien worden, ook hier blijkt dat verschillende bouwmeesters er hun krachten aan gewijd hebben. De westtoren is gedekt met een barokke kap, het koor is gotisch en wordt geflankeerd door twee vroeg-Romaanse torens.

Drostenhof Wolbeck

In het stadsdeel Wolbeck staat het Drostenhof, ook bekend als het Westpreussisches Landesmuseum. Het is gebouwd voor de heersende drost in het midden van de 16e eeuw en de buitengewoon fraaie trapgevel diende als voorbeeld voor het Krameramthaus in het centrum van Münster. In het pand is een permanente tentoonstelling gevestigd Westpreussen, Geschichte, Land und Menschen.

Kreativkai

Iets dichter bij de stad, in het vroegere havenkwartier bevindt zich de Kreativkai. Het is een prima uitgaansgelegenheid met tal van mogelijkheden om iets bijzonders te beleven. In de oude pakhuizen zijn restaurants, bruine kroegen en exclusieve uitgaansgelegenheden ondergebracht, maar ook theaters, ateliers en evenementenbureaus. Je vindt de Kreativkai langs de Stadthafen, een zijarm van het Dortmund-Emskanaal. Ga in de avond zo ongeveer vanaf acht uur. Bij mooi weer kan het er propvol zitten.

Wil je erheen wandelen (een klein halfuurtje) ga dan vanaf de Domplatz via de Geisbergweg en de Känigstrasse naar de Ludgeriplatz, vandaar houd je iets links aan en loop je via de Hafenstrasse onder de spoorbaan door. Direct daarna naar rechts (Albersloher Weg) en direct weer naar links. Je bent nu op de Hafenweg. Neem de tijd om op je gemak wat etablissementen te bekijken, er is een zeer uitgebreide keuze.

Informatie

Münster Marketing
Heinrich-Brüning-Strasse 9
48143 Münster
Tel. 0049 251 - 492 2710
E-mail: [email protected]   Internet: www.muenster.de/stadt