Münsterland

Swipe

Havixbeck

Wie Havixbeck zegt, zegt zandsteen. Eeuwenlang werd in Baumberge, vooral in de wijde omgeving van Havixbeck zandsteen gewonnen. Zandsteen is onder andere het materiaal bij uitstek om ‘Bildstöcke’ te vervaardigen. Een Bildstock is een ongeveer manshoge zuil waarop zich aan de bovenkant enkele, doorgaans vier, geschilderde religieuze afbeeldingen bevinden. In en rond Havixbeck staan er meer dan 70, vervaardigd in een periode die meer dan vierhonderd jaar omvat.

Haus Havixbeck kun je alleen van buiten bekijken. Het is een prachtig huis met een ridderzaal uit 1651, gebouwd in de loop van de 16e tot de 18e eeuw.

Als je een zandsteenkunstenaar aan het werk wilt zien dan bezoek je het Baumberger Sandsteinmuseum. Men geeft er een prima indruk van wat er allemaal met zandsteen kan en wat men er door de eeuwen heen mee heeft gedaan. Er zijn prachtige voorwerpen tentoongesteld en er is een atelier waar beeldhouwers aan het werk zijn (er worden trouwens ook cursussen gegeven in de kunst van het beeldhouwen met zandsteen). De toegang tot het museum is gratis.

Op een kleine 10 kilometer ten oosten van Havixbeck bevindt zich Burg Hülshoff (Schonebeck 6), het geboortehuis van Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848), een van de grootste dichteressen die Duitsland voortbracht. Het huis dateert uit 1545, de aangebouwde kapellen uit 1870. De torentjes zijn verdedigingswerken, de ‘Hundeturm’ werd in 1580 gebouwd, de ‘Gärtnerturm’ in 1628. In het huis bevindt zich een van de Drostemusea.

Een bezoek aan en het eten bij Klute is een verplicht nummer in Havixbeck. Klute’s Historisches Brauhaus (Poppenbeck 28) is een nog steeds in bedrijf zijnde brouwerij waar op kleine schaal Klutes, bier van de tap of uit de beugelfles, van bijzondere kwaliteit wordt gebrouwen. Maar er gebeurt nog veel meer. Men bakt er brood, men maakt er worst en de ‘hausgemachte’ borrel is bepaald niet te versmaden. Als basis voor de worsten en de grillspecialiteiten dient het Schwabisch Hällische Schwein, een varkenssoort die vroeger in deze streek veel voorkwam en welke bijna was uitgestorven. Klute redde het dier van de ondergang.

Je kunt dagelijks aanschuiven vanaf 11.00 uur, het buffet begint omstreeks 19.00 uur. Vader en zoon Klute zwaaien er gezamenlijk de scepter. Ideetje voor een souvenir? Neem een 2- of 3-literfles of wat beugelflesje Klutes mee! Er zijn ook vaatjes voorhanden van 20 liter.

Informatie
Verkehrsverein Havixbeck und Umgebung e.V.
Willi Richter Platz 1
48329 Havixbeck
Tel. 02507 – 7510 1298
E-mail: [email protected]  
Internet: www.verkehrsverein.havixbeck.de