Münsterland

Swipe

In de omgeving

De spoorwegverbinding met het Ruhrgebied die in 1847 tot stand kwam bracht Ahlen tot ontwikkeling. In 1900 openden de eerste emaillefabrieken hun poorten en in 1909 maakte men een aanvang met het delven van steenkool. Denk nu niet dat Ahlen rustig overgeslagen kan worden vanwege het industriële karakter, de stad heeft niet alleen een bijzonder gezellig centrum er zijn ook nog wel een paar objecten die je aandacht opeisen.

De Marktplatz moet bezocht worden. Er is veel in oude luister hersteld, maar het pronkstuk blijft toch de uit de 15e eeuw stammende gotische St. Bartholomäuskerk. Al in de 9e eeuw, zo blijkt uit de geschriften, stond er op deze plaats een godshuis. De 44 meter hoge koepelvormige watertoren werd in 1917 voltooid. Hij diende lange tijd als symbool van Westfalen.

In Vorhelm, iets ten noorden van Ahlen, kun je een kijkje nemen bij de gelijknamige waterburcht die deel uitmaakt van een complex waarop zich ook een watermolen en een kapel bevinden. De burcht werd gebouwd in de 17e en 18e eeuw en kan alleen aan de buitenkant bekeken worden.

Als je wilt weten hoe de was gedaan werd vanaf de vroegste dagen (of als je wilt weten wat een ‘makkie’ dat heden ten dage is) breng dan een bezoek aan het Museum der historischen Waschtechnik in Brock, even ten noorden van Ostbevern (met de waterburcht Loburg) nabij Telgte.

In Drentsteinfurt kun je je aan oude bouwwerken vergapen. Het heeft diverse burchten, kastelen en herenhuizen op zijn grondgebied en bovendien prachtige vakwerkhuizen. In ‘Alte Post’ uit 1647 worden concerten gegeven. De waterburcht Haus Steinfurt ligt in een prachtige omgeving en het oudste gedeelte dateert uit 1591.

Houd je van vakwerk, dan moet je ook zeker een kijkje nemen op de historische Kirchplatz in Beelen.

Ennigerloh dankte zijn ontwikkeling aan de opkomst van de cementindustrie. Het aantrekkelijke centrum wordt ‘Drubbel’ genoemd, je vindt er diverse fraaie vakwerkhuizen. De St. Jakobuskerk werd in de 13e eeuw gebouwd en herbergt een bijzondere doopvont. De Enniger Markt trekt duizenden bezoekers van heinde en verre. Ook leuk voor de kinderen die zich op de grote kermis uitstekend zullen amuseren. De rommelmarkt heeft aanbiedingen voor iedereen.

Haus Dieck in Westkirchen, ongeveer 8 kilometer ten noorden van Ennigerloh, werd door J.C.Schlaun ontworpen en het kwam in 1771 gereed.

In Ostenfelde, iets ten noorden van Ennigerloh, vind je de waterburcht Vornholz uit 1666. In het slot is het cavaleriemuseum gevestigd. Het omliggende park is zeer goed onderhouden, de zonnewijzer dateert uit 1747.

In het ‘Mitmach Museum Up’n Hof’ in Everswinkel worden vele zaken aanschouwelijk gemaakt, vooral voor de kinderen een toppertje. De 15e-eeuwse St. Magnus parochiekerk behoort tot de fraaiste gebouwen van het dorp.

In Greffen, nabij Harsewinkel is een motor- en poppenmuseum gevestigd, voor de liefhebbers een bezoekje waard. Een prachtig aangelegde tuin vind je rond de waterburcht Assen und Hovestadt in Lippetal.

In 2001 kwamen bijna 2,5 miljoen bezoekers naar Oelde voor een bezoek aan de wereldtentoonstelling voor de tuinbouw. Tegenwoordig gaat de grootste belangstelling uit naar de parochiekerk, gewijd aan Johannes de Doper, waarvan het oudste deel uit de 14e eeuw stamt. Een bijzonder fraai vakwerkhuis vind je in de Geiststrasse op nummer 6. In april kun je terecht in brouwerij Pott die dan zijn eigen Brauereifest organiseert. Je kunt deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij waar de eerste sterke drank al in 1769 uit de ketel kwam. Het vierjaargetijdenpark is overgebleven uit de tijd van de wereldtentoonstelling. Vooral kinderen zullen zich hier amuseren, ze worden actief teruggeplaatst in de Middeleeuwen. Als je ze daarna meeneemt naar het kindermuseum Klipp Klapp kan hun dag niet meer stuk.

De bedevaartplaats Stromberg ligt op ongeveer 5 kilometer ten zuidoosten van Oelde. Er is een op de rotsen gebouwde burcht te bezichtigen, ooit gebouwd door de vroegere bisschoppen van het gebied. Een van de weinige kerken zonder toren is de Heiligkreuzkerk, gewijd in 1344.

Ooit was Sassenberg een plaats van betekenis, in de 17e en de 18e eeuw hadden de vorstbisschoppen van Münster hier een residentie. Uit de tijd van de vorstbisschoppen stamt de St. Johanneskerk. Deze werd gewijd in 1678, de toren dateert uit 1914. Het ertegenover gelegen Haus Schücking kwam gereed in 1754 naar een ontwerp van J.C. Schlaun en ontleent zijn naam aan de toenmalige kanselier van de bisschoppen Engelbert Schücking.

Op een kilometer of zes ten noordoosten van Sassenberg ligt op een eiland in de Feldmarksee een vogelreservaat. Het strandbad van Sassenberg is een geliefd watersportoord, waar vrijwel alle vormen van watersport bedreven kunnen worden. Het ‘aspergedorp’ Füchtorf ligt ten noorden van Sassenberg in de richting van Glandorf.

Sendenhorst ligt ten zuidwesten van Warendorf en heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten. Je zult echter geen oude gebouwen aantreffen in het dorp, de grote brand van 1806 verwoestte het vrijwel geheel. Als je een prachtig uitzicht wilt hebben over de omgeving dan beklim je de 133 meter hoge uitkijktoren. Onder je zie je de oude pastorie uit 1804, de parochiekerk St. Martin uit 1865, het in een prachtig park gelegen St. Josefsklooster en het Rathaus uit 1911. Op de plaats waar vroeger de stadwallen waren is een wandelpromenade aangelegd.

In Albersloh, 8 kilometer ten westen van Sendenhorst, vind je de oudste sporen van de kerstening. De eerste bisschop van Münster, Liudger, vestigde er in oorsprong de tegenwoordige St. Ludgeruskerk. Voor liefhebbers van watersport is het mogelijk om een kano te huren en een tochtje over de Werse te maken.