Münsterland

Swipe

Telgte

Sinds 1654 is Telgte een bedevaartplaats waar gelovigen bidden tot Maria. Het is de belangrijkste bedevaartplaats in Münsterland, jaarlijks nemen duizenden gelovigen deel aan de processies. In de stad duidt veel op de Mariaverering. De geschiedenis van Telgte gaat terug tot rond 800 toen Liudger er een kerk stichtte. Ook aan Telgte gingen de bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels voorbij.

Als je vanuit het westen Telgte binnenkomt dan passeer je de Marialinde, de boom moet ongeveer 750 jaar oud zijn.

Ze staan bekend onder de naam ‘Telgter Dreiklang’: de bedevaartskapel uit 1657 met de afbeelding van Maria met de dode Jezus uit 1370, de proosdijkerk St. Clemens waarvan de bouw aanving in 1522 met een toren uit 1868 en het Heimathaus, waarin een museum is ondergebracht over de geschiedenis van de bedevaart in Telgte.

Het centrum van de stad is heel bijzonder. Er staat een tiental plastieken opgesteld van de hand van Jörg Heydemann, waarin de geschiedenis van de stad tot uitdrukking wordt gebracht. Het uit zandsteen gebouwde kribbenmuseum is typisch een museum voor de liefhebber, die er dan ook alles vindt wat maar met de kribbe te maken heeft. Ben je niet echt geïnteresseerd dan moet je er gewoon wegblijven, de uitstalling doet dan al tamelijk gauw kitscherig aan (Herrenstrasse 1-2, di.-zo. 10.00-18.00 uur). Gedurende de adventstijd vindt er een speciale kribbententoonstelling plaats.

Je kunt ook een kijkje nemen in het jeneverstokerijmuseum, gevestigd in een oude distilleerderij. Het schetst een beeld van het jeneverbranden door de tijd en het laat ook zien hoeveel belang er aan een goede borrel werd gehecht (Steinstrasse 9a, di.-za. 15.00-18.00 uur, zo. 11.00-18.00 uur).

In april kiezen tientallen heteluchtballonnen het luchtruim in het kader van de Westfälische Heißluftballon Wettfahrt. Een spektakel dat, vooral bij helder weer, een zeer bijzonder en kleurrijk schouwspel oplevert.

De koetsenbedevaart in mei heeft weinig meer met bedevaart te maken, het gaat vooral om de oude rijtuigen.

In september wordt de Maria-geboortemarkt georganiseerd. Het is een markt waarop veel paarden worden aangevoerd en verhandeld (hoewel...) en tegelijkertijd rommelmarkt. De markt is de grootste in zijn soort in Münsterland.

Informatie
Tourismus+ kultur Telgte
Kapellenstrasse 2
48291 Telgte
Tel. 02504 – 690 100
E-mail: [email protected]  
Internet: www.telgte.de