Münsterland

Swipe

Warendorf

De Saksen hadden op deze plaats al een nederzetting, de stad kreeg gestalte rond 800 onder aanvoering van, hoe kan het anders, Liudger. De hoofdstad van het gelijknamige district is altijd van grote economische betekenis geweest, in 1448 maakte het al deel uit van de orde van hanzesteden en in 1255 was de stad al lid van een voorloper ervan, de Rheinischen Städtenbundes. Vanaf het begin van de 19e eeuw speelt de stad een rol van enige betekenis op het gebied van textielvervaardiging en de bouw van landbouwmachines.

De oude binnenstad moet zeker bezocht worden. Je vindt er onder andere het raadhuis (waarin het stedelijk museum is ondergebracht) uit de 15e eeuw en de St. Laurentiuskerk uit 1404 met een beroemd Mariafiguur. In de tuin van het vroegere franciskaner klooster, gebouwd tussen 1673 en 1677, kun je nog een deel van de oude stadsmuren terugvinden met de Bentheimer Turm uit de 13e eeuw.

De stadsmuren zijn in de loop van de 19e eeuw geslecht om plaats te makenvoor een prachtige lindenpromenade.

Op de dag van Maria Hemelvaart (15 augustus) zijn er tal van activiteiten in de stad. De binnenstad hult zich dan in een zee van licht, er wordt een processie gehouden en er zijn vele andere festiviteiten.

Gedurende de Fettmarkt, in oktober, vindt de kermis plaats en er is een veemarkt. In de zomermaanden worden er huifkarrentochten georganiseerd langs de Ems (inlichtingen bij het toeristenbureau).

Op 4 kilometer ten zuiden van Warendorf ligt Freckenhorst. Je vindt er de Bauerndom, een in 1129 gewijde kerk met vijf torens.

Informatie
Warendorf Marketing GmbH
Emsstrasse 4
48231 Warendorf
Tel. 02581 - 545 454
E-mail: [email protected]  
Internet: www.warendorf.de