Münsterland

Swipe

Isselburg

Isselburg is als stad een van de jongste steden van Münsterland en werd samengesteld uit een aantal plaatsen waarvan de historie aanmerkelijk verder teruggaat. De grensgemeente ligt in het zuidwestelijkste puntje van Münsterland en is samengesteld uit o.a. Anholt, Isselburg en Werth (alle met eeuwenoude stadsrechten) en Vehlingen.

Anholt is de oudste stad en verwierf in 1347 stadrechten, Werth in 1426 en Isselburg in 1441. Alle plaatsen hebben wel enkele bezienswaardigheden.

De grootste trekpleister van Anholt is ongetwijfeld de waterburcht waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw. Het kasteel, waar je ook van een uitstekende en exclusieve maaltijd kunt genieten, wordt, zoals zovele kastelen in Münsterland, beheerd door oude landadel. De vorsten zu Salm-Salm hebben het sinds 1647 onder hun hoede. Het kasteel wordt niet alleen door water omgeven, de prachtige en kleurrijke tuinen zijn een lust voor het oog. In Aholt moet je zeker een kijkje nemen bij het historische raadhuis op de markt. Het prachtige bordes dateert uit 1795. Ook een deel van de oude stadsmuur is nog wel terug te vinden.

Ook in Werth kun je een aantal eeuwen in de tijd teruggaan. De naam Werth komt voor het eerst voor in geschriften uit 1318. Het middeleeuwse stadhuis en de fraai gerestaureerde molen zijn vaste bezienswaardigheden voor bezoekers.

In Isselburg valt de geweldige kerk op. Het is een wat dromerig dorpje met een prachtig park. Er zijn diverse sculpturen en beeldhouwwerken geplaatst, de ‘wasvrouw’, achter de kerk aan de rand van het park is daarvan het bekendst.

In Vehlingen bevindt zich het ‘Anholter Schweiz’. Het park werd aangelegd in opdracht van vorst Leopold zu Salm-Salm in 1892. In feite was het een geschenk aan zijn vrouw Eleonore, prinses von Croy, met wie hij de wittebroodsweken doorbracht in Zwitserland. Ze verbleven aan het Vierwoudstedenmeer en het gegraven meer in het park moet daaraan herinneren. Er werden uit kalkzandsteen twee bergen aangelegd, die de gedachten aan de aan het meer gelegen bergen Pilatus en Rigi levend moesten houden. Het Zwitsere chalet, in de volksmond ‘Schweitzer Haus’, herbergt een café.

Informatie
Tourist-Info
Markt 9
46419 Isselburg
Tel. 02874 – 942 344
E-mail:  [email protected]  
Internet: www.isselburg.de