Münsterland

Swipe

Bad Bentheim

Bad Bentheim behoort in feite tot het graafschap Bentheim. Maar, zo dicht in de buurt van de Höhenburg Bentheim, is het voor de hand liggend er ook hier enige aandacht aan te besteden. Bovendien liggen gemeenten die vroeger zelfstandig waren en thans tot de gemeente Bad Bentheim behoren, in het Steinfurter Land en dat is weer Münsterland.

Hiervoor is het al even genoemd: het kenmerk van Bad Bentheim (waar jaarlijks duizenden Nederlanders een vakantie doorbrengen) is het kasteel, Höhenburg Bentheim, voltooid in 1116 dat hoog boven het dorp uittorent. Je vindt er een rozentuin waaromheen de gebouwen zijn gegroepeerd. Een belangrijk gedeelte daarvan is opengesteld voor het publiek en als je nog nooit in een folterkamer was of je je geen voorstelling kunt maken van de manier waarop men in vroeger dagen de gevangenen behandelde, moet je er beslist een kijkje gaan nemen. Pronkstuk van het kasteel is de zandstenen crucifix uit de 11e eeuw: ‘Herrgott von Bentheim’. Je vindt er trouwens ook Nederlandse sporen, met name koningin Emma was hier indertijd vaak te gast. In de gebouwen met prachtige interieurs bevindt zich een permanente tentoonstelling over de burcht, haar roemruchte bewoners en de omgeving. Als je geluk hebt ontmoet je de man die momenteel de scepter over het omvangrijke bezit zwaait, prins Oskar zu Bentheim und Steinfurt.

In Bad Bentheim zijn enkele interessante musea. Zo is er het Museum für Radio- und Funkgeschichte, een lustoord voor de liefhebber van de geschiedenis van de radio vanaf ongeveer 1920. Ook voor kinderen een interessant uitstapje.

De schilder en grafisch kunstenaar Otto Pankok woonde en werkte in Bad Bentheim (wijk Gildehaus) vanaf 1936 tot aan zijn overlijden in 1966. In het naar hem genoemde Otto Pankok museum zijn tal van kunstwerken van zijn hand ondergebracht. In het gemeentehuis is een gedeelte uit zijn werk te bewonderen.

Het Geologisch Openluchtmuseum (vrijwel altijd geopend en eveneens in Gildehaus) toont werk en wonen in vroeger dagen in deze omgeving. Nabij het openluchtmuseum ligt de enige steengroeve in het graafschap waar nog zandsteen gedolven wordt.

Van een vroegere zandsteengroeve heeft men een openluchttheater gemaakt waar jaarlijks vele voorstellingen worden gegeven op tal van gebieden. In Bad Bentheim vind je een casino en er zijn geneeskrachtige baden.

Informatie
Touristinformation Bad Bentheim
Schlosstrasse 18
48455 Bad Bentheim
Tel. 05922 - 98 330
E-mail: [email protected]  
Internet: www.badbentheim.de