Münsterland

Swipe

In de omgeving

Ten zuiden van Steinfurt ligt Altenberge. De gotische parochiekerk dateert uit de 15e eeuw en heeft een opvallend altaar. Het oude arsenaal werd in 1661 in gebruik genomen.

Het plaatsje Laer ligt op slechts een steenworp afstand van Altenberge. Het tegenwoordige gemeentehuis herbergde vroeger een boerenbedrijf waaraan een school verbonden was. De Kirchhofsburg werd in de 13e eeuw gebouwd. In het dorp bevinden zich tal van woningen die vroeger voor de ‘betere stand’ werden gebouwd, de zogeheten ‘Burgerhäuser’ of ‘Herrensitze’. Ook de Mühlenturm en de daaraan grenzende vijvers zijn het bekijken waard.

Een bezoek aan Metelen, een paar kilometer ten westen van Steinfurt, brengt je vanzelf bij het vogelpark ‘Metelener Heide’. Je kunt er ook de vroegere kloosterkerk gewijd aan St. Cornelius en Cyprianus bezoeken of een kijkje nemen in het spoorwegmuseum.

Nordwalde, zuidelijk van Steinfurt, is vooral bekend vanwege de kapitale boerderijen en middenstandswoningen. Een aantal ervan, doorgaans vakwerk, moet vooral bekeken worden vanwege het siersmeedwerk. In het dorp bevindt zich de gotische parochiekerk gewijd aan St. Dionysius uit de 15e eeuw en de liefhebbers zullen het streekmuseum zeker niet overslaan. Ten zuiden van Nordwalde ligt een 15 kilometer lang ruiterpad, niet zo vreemd in deze omgeving. De bijbehorende manege is ook ingericht om mensen met een beperking te ontvangen.

Als je er vanuit Ahaus geen gelegengheid voor had ga dan vanuit Steinfurt naar Schöppingen. Het ligt op een kleine 10 kilometer ten zuidwesten van de stad. In de St. Brictiuskerk staat een zeer bijzonder altaar. De zogenoemde ‘anonieme meesters van Schöppingen’ bouwden hier een buitengewoon fraai vleugelaltaar. Kijk meteen even bij het oude raadhuis uit 1583 en breng een bezoekje aan een van de vele kunstenaars die zich in het dorp gevestigd hebben.