Münsterland

Swipe

Steinfurt

Als je erheen rijdt zie je hoofdzakelijk verkeersborden die de richting wijzen naar Burgsteinfurt. Als je die aanhoudt kom je op de juiste plaats van bestemming. Nabij de prachtige waterburcht is een grote parkeerplaats vanwaar je alle interessante doelen gemakkelijk te voet kunt bereiken. De geschiedenis van de gemeente Steinfurt waartoe de stadsdelen Borghorst en Burgsteinfurt behoren, omvat een periode van meer dan 1000 jaar. De oudste universiteitsstad van Westfalen speelt nog steeds een rol van betekenis als regionaal opleidingscentrum.

Rond de Markt staan prachtige huizen waarvan van sommige de geschiedenis teruggaat tot in de 16e eeuw. Samen met de latere bouwwerken vormen ze een harmonieus geheel en bij de renovatie van elk der panden werd zorgvuldig naar de omliggende huizen gekeken om de harmonie in bouwstijlen te behouden. Het oudste pand van de stad bevindt zich overigens niet aan de Markt maar aan An der Hohen Schule, schuin tegenover het kantoor van Münsterland Touristik Grünes Band e.V., het dateert in z’n huidige staat uit de beginjaren 1600. Maak ook een klein ommetje achter de Markt langs (vanaf het kasteel gezien aan de rechterzijde), je vindt er tal van leuke panden en onverwachte doorkijkjes. Er zijn ook restanten van de oude stadsmuren en de nog steeds in het oog springende Schlussenturm. Aan de Markt bevinden zich onder meer het Rathaus uit 1561 en wat er resteert van de vroegste universiteit (vandaar dat de straat om de hoek ervan An der Hohen Schule genoemd is) uit 1593. De gotische, zogenoemde kleine kerk, ontstond in de 15e eeuw. De barokke parochiekerk St. Johannus Nepomuk werd pas in 1724 voltooid.

Pronkstuk van de stad is uiteraard de waterburcht. Over de brede slotgracht heb je van de buitenzijde een prachtig beeld op de burcht waar je slechts groepsgewijs en op afspraak een kijkje binnen kunt nemen. De grote binnenplaats behoort tot de fraaiste van Münsterland.

Speciale aandacht dient te worden besteed aan ‘Il Bagno’ ooit ontsproten aan de brein van graaf Karl Paul Ernst zu Bentheim und Steinfurt, later afgemaakt door zijn zoon Ludwig die vooral voor de tuinen tekende. Het park, opgezet als zomerverblijf voor de grafelijke famile, werd aangelegd naar Frans voorbeeld in een combinatie van modellen van Schloss Burgsteinfurt en het Borghorster klooster, ooit ook een burcht. Om de wereld wat dichterbij te brengen ontstonden onder andere een Egyptisch bouwwerk, een Turkse moskee en een Chinees theehuis. Het zijn allemaal gebouwen die de graaf op zijn vele reizen gezien had. Wandel eens door het park en maak daarbij gebruik van het boekje ‘Steinfurter Bagno’, verkrijgbaar bij de toeristenorganisatie van Steinfurt (Markt 2), waar je overigens nog veel meer informatie over dit wonderlijke park kunt krijgen.

Via het grote (Bagno) park bereik je het concertgebouw, gebouwd tussen 1771 en 1776. De akoestiek is hier zeer bijzonder, zelfs als op een fraaie zomeravond de deuren geopend zijn gaat daar weinig van verloren. Het concertseizoen loopt van oktober tot mei. Er worden concerten en recitals gegeven in een buitengewone ambiance en als je tot de liefhebbers behoort, moet je je de gelegenheid om zo’n uitvoering bij te wonen niet laten ontgaan.

Het Bagnopark zoals het in de volksmond wordt genoemd, is regelmatig het decor voor bijzondere activiteiten zoals kermissen. In het stadsdeel Borghorst-Füchten kiezen vanaf het kleine vliegveld jaarlijks in augustus vele ballonnen het luchtruim in het kader van de Montgolfiade.

Borghorst is trouwens toch wel een bestemming om even bij stil te staan. De oude binnenstad is zeer de moeite waard en het is misschien aardig om iets over het ontstaan van Borghorst te vertellen. Borg Horst was vroeger Burg Horst, een kasteel, gelegen op de plaats waar nu het centrum van het dorp is. Uit geschriften, opgesteld in het jaar 968, blijkt dat de weduwe van ene graaf Bernhard de burcht heeft veranderd in een nonnenklooster. Geleidelijk aan ontstond het dorp. Als je de Kirchplatz goed bekijkt dan kun je nog steeds zien dat dit het hoogste punt van het dorp is, de plaats waar Burg Horst ooit stond.

Münsterland is trots op z’n lokale bier en niet zonder reden. Als je kennis wilt maken met een van de bekendste (en volgens kenners een van de lekkerste) bieren, breng dan een bezoek aan de Rolinck bierbrouwerij, waar sinds 1859 bier wordt gebrouwen. Je moet wel met z’n vijven zijn om een rondleiding te krijgen, misschien is het het beste om vooraf een afspraak te maken. Als je een ‘voorproefje’ wilt hebben kijk dan op www.rolinck.de.

Informatie
 

Steinfurt-Touristik
Markt 2
48565 Steinfurt
Tel. 02551 – 1383
E-mail: [email protected]  
Internet: ww.steinfurt-touristik.de