Münsterland

Swipe

Tecklenburg

Je bent natuurlijk niet in Tecklenburger Land geweest als je de voornaamste en meest bezienswaardige plaats in het gebied overslaat. Aan de rand van het Teutoburger Wald gelegen, een ideale plaats om iets langer te verblijven als dat je van plan was. Er wonen bijna 9.000 mensen in dit stadje (2015) dat het aantal burgers binnen zijn poorten op een zonnige zondagmiddag ongeveer ziet verdubbelen.

Het centrum van Tecklenburg is een lust voor het oog, tenminste, als je van vakwerk houdt. Mensen zeggen dat het op een poppenhuis lijkt en als je om je heen kijkt zou dat best eens zo kunnen zijn. Er zijn zeer oude gebouwen (Tecklenburg komt voor het eerst voor in geschriften uit 1150) en de meest opvallenden zijn de oude brouwerij (Brochterbecker Strasse 7) uit 1674, het ‘scheve huis’ (Krummacherstrasse 3) uit 1693 en de gothische parochiekerk uit de 14e eeuw. In het centrum vind je ook nog wat restanten van de vroegere verdedigingswerken uit de 16e eeuw. Natuurlijk maak je de klim naar het beroemdste bouwwerk van Tecklenburg, de dominante ruïne van de burcht van de voormalige graven van Tecklenburg.

Nog ouder is de waterburcht Haus Marck, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1365. Je vindt het kasteel op enkele kilometers ten zuiden van Tecklenburg. Je mag er alleen in van maart tot november tussen 10.00 en 11.00 uur als je tenminste deel wilt nemen aan de georganiseerde rondleidingen. Maar, ook aan de buitenkant is het zeer de moeite van bekijken waard.

Tecklenburg beschikt over een prachtig openluchttheater nabij de ruïne. Als je tussen maart en september in de buurt bent dan is de kans groot dat je een plaatsje kunt bemachtigen op een van de 2.000 beschikbare plaatsen.

Als je alles over geneeskrachtige kruiden wilt weten dan moet je naar het park rond het kuuroord. Er is daar een leerweg aangelegd die je langs vele kruiden voert en uitleg geeft over de werking die ze hebben.

Over lekkernijen gesproken: in april worden de eerste feesten georganiseerd rond de asperges, in Münsterland een zeer belangrijk landbouwproduct.

Informatie:
Tecklenburg Touristik GmbH
Markt 7
49545 Tecklenburg
Tel. 05482 – 93 890
E-Mail: [email protected]  
Internet: www.tecklenburg-touristik.de