New York

Swipe

Bevolking

De Eerste bewoners

Ongeveer vijf duizend jaar geleden vestigden de eerste Indiaanse stammen (Native Americans) zich in en rond het gebied dat vandaag de dag New York beslaat. De rijke voedselgronden en wateren voorzagen hen van voedsel en goede transportmogelijkheden. Deze eerste bewoners bestonden uit zes verschillende stammen: de Mohawks, Oneidas, Onandagas, Cayugas, Senecas, en Tuscaroras. Gezamenlijk worden ze de ‘Iroquois Confederacy’, of ook wel ‘Six Nations’ genoemd.

De Iroquois Confederacy is één van oudste democratieën ter wereld en werd later door de stichters van Amerika als voorbeeld gebruikt. De grondwet van de Iroquois begint zelfs met de woorden: ‘Wij het volk, vormen een eenheid’. De Indiaanse stammen voorzagen de eerste Europeanen van belangrijke kennis over plaatselijk voedsel, natuurlijke medicijnen, de beste manieren van transport en hygiëne. In tegenstelling tot vroeger wordt de Indiaanse kennis en cultuur tegenwoordig steeds meer gewaardeerd.

Bewoners vanaf de 16e eeuw

Na de bezetting van Amerika door de West- en Oost-Indische Verenigde Compagnie betrokken Vlamingen, Walen, Nederlanders en Fransen het gebied van New York (toen nog New Amsterdam). Zij bouwden daar nederzettingen en dreven de Indiaanse stammen steeds verder terug.

In 1625 bracht de West-Indische Verenigde Compagnie 11 Afrikaans-Amerikaanse slaven naar New York. Toen de Britten New York in 1664 veroverden van de Nederlanders werden de slaven in alle kolonies bevrijd. Na de vorming van de Verenigde Staten werd een deel van de Afrikaans-Amerikanen weer gedwongen tot slavernij. Pas na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783), waarin duizenden Afrikaans-Amerikaanse mannen meevochten kwam er meer respect voor hen. Wanneer ze meevochten werd hen de status van ‘vrij man’ beloofd, een reden voor velen om deel te nemen.

Na de verovering van New York op de Nederlanders kwamen er steeds meer oorspronkelijk Engelse bewoners naar het gebied. Daarnaast settelden ook Schotten, Ieren en Duitsers zich er.

De echte grote immigratie begon in vroege 19e eeuw. Tussen 1815 en 1915 werden 33 miljoen immigranten geteld die arriveerden in de Verenigde Staten. Het grootste deel kwam via de haven van New York het land binnen. In het begin waren dit vooral veel Ierse, Duitse en Russische mensen, maar al snel kwamen daar Poolse, Joodse, Italiaanse, Griekse, Hongaarse, Roemeense, Tsjechische en Chinese mensen bij. Tussen 1880 en 1919 passeerden in totaal 17 miljoen immigranten de haven van New York.

Huidige bewoners van New York

Vandaag de dag is New York, door alle immigraties van over de hele wereld, een smeltkroes van culturen. In de 21ste eeuw verhuisden ook nog eens honderden Zuid-Amerikaanse mensen naar dit deel van de Verenigde Staten en droegen zo bij aan het internationale karakter van het gebied. Het inwoners aantal van de metropool New York wordt op 24 miljoen geschat en daar komen elke dag mensen bij.

10 prachtige bestemmingen in New York