New York

Swipe

Vervoer New York

Er zijn een aantal redenen om in New York geen auto te huren en zelf van A naar B te rijden. Allereerst is het huren van een auto en deze voltanken erg prijzig. Daarnaast is het lastig om een geschikte parkeerplaats te vinden. Ook is het enorm druk op straat, wat het niet makkelijker maakt.

Daarom is het verstandig om gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. Voor ongeveer $2,75 reist u met metro of bus reizen naar alle delen van New York. U kunt ook gebruik maken van één van de vele taxi’s, die relatief goedkoop zijn. Vooral laat in de avond en ‘s nachts is deze manier van transport erg veilig. Voor sommige bestemmingen neemt u een ferry, dat is niet alleen praktisch, maar ook erg leuk.

Wanneer u langere tijd gebruik zal maken van het openbaar vervoer, dan kunt u het beste een kaart voor meerdere dagen aanschaffen. U bespaart dan kosten en tijd. De kaarten zijn verkrijgbaar via automaten in de metrostations.

Wilt u toch een auto huren, dan is dat mogelijk op de grote luchthavens van New York. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkomt u nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

Metro New York

Het metrosysteem in New York en met name Manhattan is erg efficiënt en veilig. U hoeft vaak maar een klein stukje te lopen voordat u een metrostation vindt en reist dan snel van het ene deel van de stad naar de andere. Voor een aantal bestemmingen biedt de bus een betere oplossing.

U kunt bij een verkoopbalie gratis metro- en bus plattegronden krijgen en er hangen op elk station overzichtskaarten.

In beide gevallen (metro en bus) kunt u via kaartlezers betalen met de zogenaamde Metrocard. In de bus kunt u ook met contant (munt)geld betalen, maar dit kan behoorlijk meer kosten per rit.

De New York Metro heeft 468 stations en rijdt over 24 verschillende routes. De routes worden aangegeven door letters en door nummers. Via deze routes reist u naar Manhattan, de Bronx, Brooklyn en Queens.

De metro’s rijden tijdens de spits iedere 2 tot 5 minuten en iedere 10 tot 15 minuten gedurende de rest van de dag. Na 24.00 uur is de wachttijd gemiddeld 20 minuten wachten.

Bus New York

Het reizen per bus gaat wat minder snel dan met de metro. Normale bussen zijn blauw/wit en hebben een routenummer en een digitaal bestemmingsbord. Overdag stoppen bussen bij de aangegeven haltes, maar tussen 22.00 en 05.00 stopt de bus ook op andere plaatsen, wanneer u dat vraagt aan de chauffeur.

Bushaltes zijn meestal te vinden op straathoeken en zijn te herkennen aan een rond bord met een bus als symbool en het routenummer. Vaak vindt u ook een overzicht van de route die de bus volgt.

In de bus kunt u via kaartlezers betalen met de zogenaamde Metrocard en ook met contant (munt)geld betalen. Dit laatste kost iets meer.

Metrocard New York

U kunt een Metrocard aanschaffen via automaten die op ieder metrostation staan. Via de overzichtskaarten van het metronet ziet u welke metro u kunt nemen naar de plaats van bestemming. Uw metrocard haalt u vervolgens, met de gestreepte kant naar u toe, door de kaartlezer aan de rechterzijde van de metropoortjes, waar u doorheen loopt.

Vaak hebben de automaten maar een beperkt bedrag aan wisselgeld. Betaal daarom zoveel mogelijk gepast. U kunt ook met creditcard of pinpas betalen, bij de vraag om uw postcode (zipcode) tikt u ‘99999’ in.

U kunt verschillende metrokaarten aanschaffen. Hieronder vindt u de mogelijkheden:

-, SingleRide Ticket voor $2,75; hiermee kunt u binnen 2 uur na aanschaf met de bus en metro reizen. Let op: u kunt niet eerst met de bus en dan met de metro reizen binnen die 2 uur. U heeft dan een nieuwe kaart nodig. Het is wel mogelijk over te stappen van metro naar metro en bus naar bus.
-, SingleRide Ticket voor $6,00; hiermee kunt u binnen 2 uur na aanschaf met express-bussen (directe lijn), normale bussen en metro reizen. Let op: u kunt niet eerst met de bus en dan met de metro reizen binnen die 2 uur. U heeft dan een nieuwe kaart nodig. Het is wel mogelijk over te stappen van metro naar metro en bus naar bus.
-, MetroCard van $5 tot $100; hiermee kunt u tot het door u betaalde bedrag reizen met de metro en bus. Deze kaart levert u voordeel op ten opzichte van een SingleRide Ticket. U krijgt namelijk een korting per rit.
-, 7-Day ($30) of 30-Day ($112) Unlimited Pass; hiermee kunt u 7 of 30 dagen onbeperkt met de metro en bus reizen. U bespaart hiermee bijna 50% per rit.
-, 7-Day ($55) Express Bus Plus MetroCard; hiermee kunt u 7 dagen onbeperkt met express-bussen (directe lijn), gewone bussen en metro reizen. 
-, JFK-AirTrain 30-Day ($40) Unlimited Ride MetroCard; hiermee kunt u 30 dagen onbeperkt met de JFK-AirTrain reizen tot 12 uur ’s nachts.

U mag tot drie kinderen gratis mee laten reizen met de bus en metro, mits een kind maximaal 1,12 cm groot is. Kinderen tot 2 jaar mogen gratis meereizen met de express-bus (directe lijn), mits zij op uw schoot zitten.

Taxi New York

Er rijden enorm veel taxi’s in New York en over het algemeen zult u geen moeite hebben er één staande te houden. Taxi’s worden als erg veilig beschouwd en zijn duidelijk herkenbaar vanwege hun typische gele kleur. U bent verzekerd van de goedkoopste ritten in deze zogenaamde Yellow cabs. De prijzen van andere taxi’s kunnen veel hoger zijn. Wanneer het licht op een taxi brandt heeft deze dienst en kunt u de taxi staande houden.

Houdt er rekening mee dat tijdens de spits in de ochtend en avond taxi’s moeilijker aan te houden zijn en dat de rit door files langer duurt en dan ook meer kost. Tussen 16:00 en 20:00 uur kan het vinden van een taxi overigens wat lastiger zijn.

Pas wanneer u bent ingestapt geeft u bij de chauffeur aan op welke kruising van een straat en avenue u wilt stoppen (dus geen adres). Wanneer u de kruising nadert kunt u eventuele verdere instructies geven om dichterbij uw eindbestemming te geraken. Het basistarief van ritten ligt op ongeveer $2,50 en per drie blokken komt er ongeveer 50 dollarcent bij.

Ook behoort u een taxichauffeur fooi te geven. De gemiddelde fooi bedraagt 10 tot 15% van de totaalprijs.

Ferry New York

Een groot deel van New York wordt omringd door water. In enkele gevallen kan het sneller zijn om een ferry te nemen naar een andere deel van New York. Voor toeristen is er een ferry die gratis naar Staten Island vaart, deze vertrekt van de South Ferry Terminal.

U vindt een overzicht van de verschillende ferry opstapplaatsen en routes op de website: http://www.nywaterway.com

Vervoer van en naar het vliegveld

U kunt vanuit Manhattan op verschillende manieren naar de luchthavens JFK, La Guardia en Newark Airport reizen en andersom. Vanuit dit deel van New York is het mogelijk om per taxi, bus, express-bus (directe lijn), metro en trein van en naar het vliegveld te gaan en komen.

Mocht u niet vanuit Manhattan maar uit een andere wijk vertrekken, dan zijn er minder opties. U kunt in ieder geval altijd met een taxi van en naar het vliegveld gaan en komen.

10 prachtige bestemmingen in New York