Oost-Canada

Swipe

Oost-Canada

Op een dag wilde de Mi’kmaq-god Glooscap een bad nemen. Hij vroeg daarom aan zijn vriend Bever een dam in een baai te bouwen. Toen Bever dat gedaan had, kwam Walvis kijken waarom het water was opgehouden te stromen. Glooscap wilde geen moeilijkheden met Walvis en zag daarom van zijn bad af. De dam lag er echter al. Kwaad begon Walvis er met zijn machtige staart tegenaan te slaan. Daardoor begon het water in de baai heen en weer te klotsen. Dat werd zo hevig, dat het tot op de dag van vandaag doorgaat.

Zo gaat een verhaal van de inheemse mensen van het Mi'kmaq-volk in het oosten van Canada. De baai was wat nu de Bay of Fundy heet, een arm van de Atlantische Oceaan tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia. Dat heen en weer klotsen staat tegenwoordig bekend als eb en vloed. De getijden in de Bay of Fundy worden de hoogste van de wereld genoemd. Het water loopt bij eb zelfs zover terug dat de oceaanbodem er droog komt te staan en eilanden op kriskras neergezette bloempotten lijken. Die bloempotrotsen zouden ongelukkige Mi’kmaq-mensen zijn. Walvis en zijn kameraden hadden die tot slaven gemaakt. Toen enkele van hen kans zagen te vluchten, werd Walvis weer zo kwaad dat hij de Mi’kmaq-mensen, net toen ze vlak bij de kust waren en dachten vrij te zijn, in steen veranderde. Ook vandaag de dag staan ze nog verankerd op de bodem van de Bay of Fundy.

De Fundybaai is een van de interessante bezienswaardigheden voor zowel toeristen als natuurliefhebbers in het oosten van Canada en zeker een bezoek waard. Je kunt er van alles over lezen in deze Vakantie Arena-sectie over het oosten van Canada. Hierin komen de provincies Ontario, Québec, New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia en Newfoundland and Labrador aan de orde. Er zijn vier delen: over de bezienswaardigheden in respectievelijk Ontario en de oostelijke provincies van Canada, algemene informatie over achtergronden van land en provincies, bevolking, natuur, geschiedenis en cultuur, en praktische informatie voor een reis naar dit onmetelijke land. De spelling van plaatsnamen en attracties is die zoals de bewoners en autoriteiten die zelf hanteren. Waar nodig is een Nederlandstalige uitleg toegevoegd. Voor kaartjes en foto's verwijzen we je vooralsnog naar mijn Elmar-reisboek Wereldwijzer Canada/Québec-New Brunswick-Prince Edward Island-Nova Scotia-Newfoundland and Labrador. Elke provincie van Canada is eigenlijk een land op zich. Een land van vrijheid en gemak, van genieten en niet al te druk maken, van hoogtechnologische ontwikkeling en behulpzaamheid, van vriendelijkheid, verdraagzaamheid en geduld, van een hoge levensstandaard en goede voorzieningen, van weidsheid, water, natuur en rust.

Welkom dus en veel leesplezier!

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada