Oost-Canada

Swipe

Omgangsvormen

De gemiddelde Canadees is heel behulpzaam, voorkomend, complimenteus, tolerant en zorgzaam. Hij en zij is ook een ‘easy going’ persoon. Je moet je niet al te druk maken; met de nodige aandacht op zijn tijd komt alles in orde, maar het hoeft niet per se dezelfde dag klaar. Werken moet, maar alleen om te kunnen eten, om te kunnen leven en om de aflossingen voor de creditcards en de leningen te kunnen betalen voor de vrije tijd, het huis en de investeringen in aandelen en beleggingsfondsen. Op werkdagen om even voor 17:00 uur staat hij startklaar om te vertrekken. Aan het eind van de vrijdagmiddag laat de radio vuurwerk, klokgelui en applaus horen: de werkweek is voorbij. De plaatjesdraaiers hebben het de hele week over het komende weekend. De maandag is een rampdag, als je de diskjockeys mag geloven. Hollandse en Duitse werknemers zijn dan ook gewild bij de meeste werkgevers. Die weten van aanpakken en kijken minder precies op de klok. De Canadese collega’s vinden dat echter maar niks en zullen je daarop wijzen ook.

Schoenen uit

Als je bij Canadezen in huis komt, is het motto ‘schoenen uit bij binnenkomst’. Soms geldt dat ook in kantoren. Dat staat daar dan wel aangegeven, zeker in de winter. Een mat om je voeten te vegen ontbreekt vaak. Wel ligt er direct na de voordeur meestal een mat om je schoenen op neer te zetten of kun je die kwijt in een garderobekast. Velen nemen makkelijk zittende binnenschoenen mee of pantoffels. Anderen blijven gewoon op hun kousen lopen. Overigens kom je vaak via de voordeur meteen de woonkamer binnen.

Begroeting

Canada kent voor begroetingen geen plichtplegingen of ongeschreven regels. Een hand geven als welkom is het meest gebruikelijk. De vrouw des huizes zal het initiatief nemen op het gebied van het gewenste of verwachte onthaal: met of zonder omhelzing, zoen, enzovoort. Dat heeft uiteraard te maken met de formeelheid van de ontmoeting, de diepte van de vriendschap of de familieband, en de mate van intimiteit.

Aan tafel

Ben je voor een etentje uitgenodigd, dan zal het opvallen dat de gemiddelde Canadees niet lang zal wachten met beginnen. Als het bord is volgeschept, wordt de lepel in de rechter- of linkerhand gepakt en wordt het eten naar binnen geschoven. Maar natuurlijk zijn er ook uitgebreide diners waar je netjes op de diverse gangen wacht. Als gast kijken wat de gastheer en gastvrouw doen, is meestal het beste. Je ziet mensen thuis ook vaak apart eten. In veel gezinnen werken beide ouders buitenshuis en dan is samen de maaltijd nuttigen vaak niet te coördineren. Overigens zal het niet gauw gebeuren dat je voor een avondje thuis bij Canadezen wordt uitgenodigd, anders dan bij vrienden of familieleden waar je eventueel logeert. Ze zijn heel vriendelijk en zeggen altijd meteen dat een afspraak moet worden gemaakt voor een gezellig avondje. Maar over het algemeen komt het er niet gauw van.

Hondenpoep

Hoort hondenpoep bij omgangsvormen? Je zou het in Canada wel zeggen. Bijna nergens zul je die uitwerpselen op straat vinden. Honden zijn bijna altijd aangelijnd. Alleen in parken worden ze wel losgelaten. Als de hond wat laat vallen, wordt dat in principe altijd opgeraapt. Daarvoor wordt bij het uitlaten een plastic boodschappentasje meegenomen en soms een schepje, hoewel de meesten een speciale techniek hebben om de poep met het tasje op te pakken zonder vieze handen te krijgen. Ook kinderen krijgen deze gewoonte al jong ingeprent.

In de rij staan

Nog één gewoonte: netjes in de rij staan. In Canada wordt het Engelse geduld hoog in ere gehouden. Voor een trein, een winkelkassa, een bankbalie of waar ook vormen zich altijd nette rijen waar je je achter aansluit. Iedereen wacht geduldig op zijn of haar beurt. Voordringen of opmerkingen maken over de snelheid van afhandeling zijn ongepast. Voor je een trein of bus instapt, wordt gewacht tot de mensen zijn uitgestapt.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada